31. prosince 2022 05:30
Adam Vala

Velký posun v pátrání po mimozemšťanech: Proč máme od prosince mnohem větší šanci je najít?

Začátkem roku 2016 byl spuštěn projekt Breakthrough Listen, na kterém se částečně podílel i zesnulý Stephen Hawking. Iniciativa, která vznikla v hlavě fyzika a vlivného investora Juriho Milnera, byla představena v rámci akademie Královské společnosti v Londýně a vzala si za cíl doslova odposlouchávat vybrané radioteleskopy ve snaze zachytit neobvyklé rádiové signály od potenciálních vyspělých civilizací v naší galaxii. Projekt využíval Green Bank Telescope v Západní Virginii a Parkes Telescope v Novém Jižním Walesu v Austrálii, čímž pokrýval obě hemisféry.

Nyní se však k těmto teleskopům a několika dalším, leč o poznání menším, přidal jeden z největších radioteleskopů, jaký mohla skupina tvořící Breakthrough Listen získat. Spolupráce totiž byla navázána s polem 64 antén v Jihoafrické republice, které tvoří MeerKAT, největší radioteleskop na jižní polokouli. Nešlo samozřejmě o jednorázovou akci a přepnutí zázračného tlačítka – na spojení s MeerKAT se lidé kolem Milnera připravovali dva roky a 1. prosince 2022 mohli konečně začít využívat kýžená data. Jak sami následně uvedli v tiskovém prohlášení, iniciativa je rázem 1000násobně silnější, čímž se samozřejmě zvyšuje i šance na odhalení signálů mimozemšťanů.

Násobně více cílů v jednu chvíli

MeerKAT výrazně zvyšuje počet cílů, které může Breakthrough Listen analyzovat, protože jeho antény mohou zaměřit až 64 různých cílů najednou, zatímco jiné teleskopy se mohou v jednu chvíli zaměřovat jen na jeden jediný. „MeerKAT může sledovat 50krát větší oblast oblohy, než jakou dokáže najednou zachytit Green Bank Telesckope,“ uvedl Andrew Siemion, ředitel Výzkumného centra pro hledání mimozemské inteligence (SETI) Kalifornské univerzity v Berkeley. „Takto velké zorné pole obvykle obsahuje mnoho hvězd, které jsou zajímavými cíli při hledání technosignatur,“ dodal pak Siemion.

Na druhou stranu to ale bohužel neznamená, že můžeme v nadcházejících měsících očekávat odhalení mimozemského života. Pravděpodobnost sice razantně stoupla, i tak ale musí astronomové pečlivě prozkoumávat mnoho a mnoho hvězd, kolem nichž mohou potenciálně obíhat obyvatelné planety. Přijít s očekávaným výsledkem tak může zabrat ještě mnoho času. Nejbližší výhled na příští dva roky každopádně počítá se zkoumáním naší druhé nejbližší hvězdy – Proximy Centauri b – v jejíž blízkosti se nacházejí dvě exoplanety ležící v obyvatelné zóně. Nejlepší pak na projektu Breakthrough Listen je, že nezatěžuje výzkumné týmy pracující s teleskopy, ale pouze přebírá již získaná data a extrahuje z nich trochu jiné informace, než jaké bývají určené pro původní experimenty. Držme tedy lidstvu palce!

Zdroj: Live Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom