4. srpna 2023 06:00
Adam Vala

Poletí 1 000 lidí na Venuši? Zakladatel OceanGate má jasný plán, do kdy je tam chce poslat

Prohlášení přichází po tragédii s ponorkou Titan, která implodovala při expedici k vraku Titanicu.

V červnu 2023 zasáhla svět zpráva, že miniponorka Titan společnosti OceanGate, která prováděla expedice k vraku Titanicu, implodovala kvůli vysokému tlaku a usmrtila všech pět lidí na palubě. Mezi cestujícími byli britský miliardář Hamish Harding a dva pákistánští podnikatelé, otec a syn Šahzada a Suleman Dawoodovi, kteří patřili k nejbohatším Pákistáncům. Posledním cestujícím na palubě Titanu byl Stockton Rush, majitel společnosti a jeden z jejích zakladatelů.

K tématu: Zemřeli už v neděli a záchranáři o tom celou dobu věděli. Příběh ztracené ponorky dostal další rozměr

Tragédie je i nadále součástí vyšetřování, do kterého je přirozeně zatažena celá společnost OceanGate, druhému ze zakladatelů to však nebrání v dalších prohlášeních, která se ve světle popisovaných událostí nezdají být na místě. Guillermo Söhnlein totiž uvedl, že do roku 2050 hodlá poslat k Venuši až 1 000 lidí, kteří zde mají dlouhodobě žít. Uvážíme-li, že dosud jediný dlouhodobější pobyt mimo naší planetu probíhá na Mezinárodní stanici ISS, která je výsledkem snažení tisíců vědců a odborníků z mnoha zemí světa, zdají se další plány OceanGate spíše jako nemístný vtip.

Velké plány s Venuší

Söhnlein to ale podle rozhovoru pro Business Insider myslí vážně, byť přiznává, že na cestě leží několik překážek. Například skutečnost, že povrch planety je neobyvatelný kvůli příliš vysoké teplotě a atmosférickému tlaku, který je 90krát větší než na Zemi. I z toho důvodu Söhnlein počítá s tím, že by lidé žili v oblacích, přibližně 50 kilometrů nad povrchem planety, kde jsou teploty i tlak přijatelnější. Stanice, na níž by ona tisícovka „Venušanů“ přebývala, však musí také odolat dešťům kyseliny sírové, které OceanGate zmiňuje jako další problém k vyřešení.

Na dotaz, zda není plán až příliš ambiciózní, pak Söhnlein odpověděl narážkou na společnost SpaceX, která prohlašovala, že do roku 2050 bude na Marsu žít milion lidí. Tisíc obyvatel Venuše zakladatel OceanGate považuje za méně ambiciózní a zřejmě i proveditelný plán, o čemž se budeme moci přesvědčit v nadcházejícím čtvrtstoletí. Za účelem cesty k Venuši pak spustil Söhnlein a jeho partner Khalid Al-Ali webovou prezentaci, která odpovídá na některé z nejdůležitějších otázek a blíže projekt Humans2Venus představuje. Vše je ale momentálně z pochopitelných důvodů zatíženo ostrou kritikou veřejnosti, která připomíná katastrofu Titanu a poukazuje na další možné problémy ve vesmíru.

Zdroj: Humans2Venus, Business Insider

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom