21. května 2023 06:00
Adam Vala

Zkáza USS Scorpion: Velká ponorková tragédie zabila 99 lidí. Dodnes je případ plný pochybností

Se zkázou USS Scorpion přišlo o život všech 99 členů posádky. Jde o jednu z největších tragédií spojených s ponorkami.

Květen 1968. V hlubinách Atlantského oceánu, přibližně 740 kilometrů jihozápadně od Azor, se začala odvíjet tragédie, která otřásla americkým námořnictvem. Pohřešovala se jaderná ponorka USS Scorpion, která se ztratila v hlubinách a s ní i její 99členná posádka. Následovalo rozsáhlé pátrání a vyšetřování, které mělo za cíl odhalit příčiny této nešťastné havárie, ovšem až do dnešních dní zůstává tragédie záhadou a neexistuje pro ni jednoznačné vysvětlení.

Mohlo by vás zajímat: Prokletá ponorka K-19 zabila 63 vlastních námořníků. Nejhorší incident byl podmořským Černobylem

Ponorka Scorpion, postavená v roce 1960, byla považována za jeden z vrcholů amerického inženýrství a námořní technologie. Tato ponorka třídy Skipjack byla vybavena pokročilými systémy a jaderným pohonem, což jí umožňovalo operovat v hlubokých vodách po celém světě. S tím ovšem přicházelo také nebezpečí, které se Scorpionu nakonec stalo osudným.

Osudná středa

Středa 22. května 1968 byl poslední den, kdy byla ponorka ve spojení se svou základnou Virginia Beach. Poté se odmlčela, nereagovala na žádné další výzvy ke komunikaci a nebylo ji možné detekovat. Rozběhlo se pátrání, do něhož se zapojilo nejen americké námořnictvo, ale také Sovětský svaz a další země. Očekávalo se, že ponorka se vrátí do přístavu, ale čekání se změnilo ve zděšení a následný šok, když se zprávy o její ztrátě začaly šířit.

Dlouhé dny a noci byly věnovány hledání, prozkoumávání oceánského dna a zkoumání jakékoliv možné stopy, která by mohla vést k nalezení Scorpionu. A i když hledání připomínalo spíše snahu objevit jehlu v kupce sena, nikdo nechtěl záchranné práce vzdát. Až 5. června 1968 byla ponorka konečně objevena, její nález ale nepřinesl žádnou úlevu. USS Scorpion byla nalezena na dně oceánu v obrovské hloubce a při průzkumu vraku bylo zjištěno několikeré poškození trupu, což prvotně vedlo k domněnce, že došlo k explozi uvnitř ponorky.

Možné příčiny havárie

Existuje však několik teorií ohledně příčin havárie, které si budeme nejspíš každoročně připomínat, ale bez reálné šance vyvodit, co přesně se v osudný den vlastně stalo. Pokud došlo k výbuchu torpéda uvnitř ponorky, pak se tak stalo zřejmě kvůli mylné aktivaci nebo jednoduše závadě na odpalovači. Vysvětlovalo by to četná poškození trupu i vlastní potopení, pro ně však máme i jiná možná vysvětlení. Druhá verze totiž mluví o možném selhání systému na palubě, včetně chladicího systému jaderného reaktoru, poruchy baterií nebo jiné technické havárie. Nejdivočejší úvahou je pak sabotáž, případně útok ponorkou cizí mocnosti. Ostatně, vše se odehrálo během studené války, kdy docházelo ke sledování i špionáži mezi Spojenými státy a Sovětským svazem, takže ani tuto možnost nelze vyloučit.

Přestože se vyšetřování zaměřovalo na všechny tyto teorie a další spekulace, přesná příčina havárie USS Scorpion zůstala neobjasněná. Ztráta moderní a výkonné ponorky spolu s její posádkou byla nejenom velkou tragédií, ale také otázkou pro americké námořnictvo a celou námořní komunitu. Havárie USS Scorpion však měla důsledky, které ovlivnily bezpečnost a provoz jaderných ponorek, zejména ve změnách provozních postupů a obecných bezpečnostních opatřeních, takže alespoň v tomto ohledu přinesla katastrofa obřích rozměrů i něco pozitivního.

I po mnoha letech nicméně zůstává havárie USS Scorpon předmětem zájmu a diskusí s tím, že rodiny ztracených námořníků stále hledají odpovědi. Havárie ponorky USS Scorpion zůstává jedním z nejtragičtějších a nejzáhadnějších případů v historii amerického námořnictva. Je to připomínka nebezpečí, které přináší život pod hladinou oceánu, a rovněž připomínka statečnosti a obětavosti posádky, která sloužila na palubě.

Zdroj: Dark Seas, Historic Mysteries, Historynet

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom