16. května 2023 17:52

Nacistická ponorka vezla plány revoluční stíhačky a další cennosti. Spojencům posloužila jako cvičný terč

Jedna z největších ponorek své doby byla jednou z posledních, které padly do rukou Spojenců. Zároveň vezla klíč k důležitému zvratu druhé světové války.

Roku 1945 byla britská rozvědka informována o vyplutí německé zaoceánské ponorky typu XB. Plavidlo směřovalo do Japonska a podle všeho vezlo důležitý náklad. Bližší specifikace ale nebyly známé. Kapitulace německých sil se blížila, nikdo ovšem netušil, že na palubě ponorky U-234 se nachází důležitá dokumentace a chemická sloučenina, užitečná k výrobě nejničivější hromadné zbraně.

Cvičný terč

Ponorku U-234 postavila německá loděnice Germaniawerft v Kielu a už její stavbu provázely komplikace. Objednána byla koncem roku 1940, ale kvůli náletu na loděnici, při němž byla ponorka poškozena, se stavba značně protáhla. Do služby se tedy stroj zapojil až 2. března 1944. Už o rok později byla přestavěna kvůli přísně tajné misi, na kterou vyrazila 25. března 1945. Ponorka směřovala do Japonska, kam převážela nedostatkové suroviny, optické sklo, dva japonské důstojníky na cestě domů, několik německých vědců, dokumentaci proudových letounů Messerschmitt Me 262 a 560 kg oxidu uranu, složku potřebnou k výrobě atomové bomby.

Čtěte také: Co to sakra bylo? Ruská ponorka narazila do britské lodi, incident náhodou natočil štáb

Se spojeneckými silami v patách proklouzla U-234 do Atlantského oceánu a mířila vstříc japonským přístavům. Její cestu ale zásadně narušila nečekaná zpráva – Německo kapitulovalo. Spojenci dýchali ponorce na záda a posádka neměla kam plout. Kapitán Johann-Heinrich Fehler tedy zamířil do USA, aby se vzdal. Japonští pasažéři se se zajetím nemohli smířit, a tak spáchali sebevraždu. Ponorka se vzdala americkému eskortnímu torpédoborci USS Sutton, který ji 19. května 1945 doprovodil do Portsmouthu. Ponorka U-234 se tak stala majetkem americké armády, která ji používala jako cvičný cíl. Při takovém cvičení ji roku 1947 potopila americká ponorka USS Greenfish.

Zdroj: H-net.org

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky Japonsko Německo ponorka FTV Prima USA Druhá světová válka Belgorod Ponorka U 234

Populární filmy na Prima Zoom