23. června 2023 16:50

Zemřeli už v neděli a záchranáři o tom celou dobu věděli. Příběh ztracené ponorky dostal další rozměr

VIDEO: Jak vypadá zmizelá ponorka mířící k Titaniku? Podívejte se na 3D model

Pětičlenná posádka ponorky Titan zahynula v důsledku katastrofální imploze, kdy se pod extrémním tlakem vody zbortil trup plavidla. Potvrzují to trosky roztroušené na dně Atlantiku asi 500 metrů od vraku Titanicu. Mezi troskami objevenými dálkově ovládanou robotickou miniponorkou je i ocasní část hledaného Titanu.

Zvuk imploze přitom zachytilo námořnictvo USA už v neděli 18. června, tedy krátce po zahájení ponoru, a informovalo o něm i záchranáře. Ti přesto po zmizelé ponorce pátrali dál a své úsilí opírali o množství kyslíku na její palubě.

Přečtěte si také: Jak to vypadá uvnitř ztracené ponorky u Titanicu a kdo je na palubě? Času na záchranu již není moc

Imploze, která je opakem exploze, byla způsobená nejspíš porušením pláště ponorky nebo prasknutím čelného skla. V hloubce 3800 metrů, kam v dubnu 1912 klesl vrak zaoceánského parníku Titanic, je tlak přibližně 400krát vyšší než na hladině. Posádka ponorky tak byla mrtvá ve zlomku sekundy.

Záhadné zvuky

Podle zástupce US NAVY implozi zachytila síť senzorů, které jsou součástí podmořského akustického odposlouchávacího systému námořnictva. Podmořské sonary využívala během rozsáhlé pátrací akce i americká Pobřežní stráž, která díky nim v úterý hlásila pravidelné údery opakujících se v 30minutových intervalech. Naděje vyvolaná touto informací ale byla zcela lichá, protože tou dobou už bylo všech pět lidí na palubě ponorky dávno po smrti.

Původ záhadných signálů pomáhala rozklíčovat i US NAVY, podle jejího zástupce mohlo jít o nějakou formu přirozeného života nebo zvuky vydávané jinými plavidly, která se účastnila pátrání.

Mohlo by vás také zajímat: VIDEO: Podívejte se na 3D model ztracené ponorky. Proč ji posádka nemohla otevřít zevnitř?

Ponorka Titan se vydala na cestu k Titanicu se čtyřmi cestujícími a pilotem, kterým byl zkušený bývalý důstojník námořnictva Paul-Henry Nargeolet, který vedl k Titanicu nejméně 35 expedic a byl považován za největšího znalce okolí slavného vraku.

Mezi cestujícími byli britský miliardář Hamish Harding a dva pákistánští podnikatelé, otec a syn Šahzada a Suleman Dawoodovi, kteří patří k nejbohatším Pákistáncům. Posledním cestujícím na palubě Titanu byl Stockton Rush, majitel společnosti OceanGate Expeditions, které ponorka Titan patřila.

Zdroj: CNN

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom