15. září 2023 06:00
Adam Vala

Do Jupiteru narazilo vesmírné těleso. Podívejte se na úchvatnou kolizi

Srážky vesmírných těles s největší planetou naší soustavy jsou časté. Jejich natočení či vyfocení se však nepoštěstí každý den.

Jupiter je největší planetou sluneční soustavy (je 317krát hmotnější než Země a jeho poloměr je více než 11násobný) a bývá také častým místem dopadu vesmírných těles. Ke srážkám dochází dokonce mnohem častěji než v případě jakékoliv jiné planety. Málokdy se ale takovou událost podaří vizuálně zachytit. Nikoliv však v případě srážky, kterou vyfotografovali amatérští astronomové na konci léta 2023.

K tématu: Do Jupiteru narazil nový vesmírný objekt. Proč je to dobrá zpráva pro lidstvo?

Náraz do Jupitera

Srážku poprvé zaznamenaly astronomické pozorovací projekty OASES a PONCOTS z Okinawy 29. srpna 2023 v 1:45 japonského standardního času. V příspěvku na sociálních sítích vyhlásily poplach a zveřejnily zprávu, aby všichni, kdo v danou chvíli pozorovali Jupiter, prozkoumali vlastní snímky a záběry. „Pokud najdete záblesk, nahlaste to prosím,“ vyzvali pak lidé stojící za zmíněnými projekty. A skutečně, japonský planetární deník MASA se za krátkou chvíli ozval s tím, že má k dispozici snímky, na nichž je srážku možné pozorovat.

„Když jsem se ráno probudil a otevřel Twitter, uviděl jsem informaci, že byl na povrchu Jupiteru pozorován záblesk,“ uvedl provozovatel MASA pro magazín Space a ke své radosti srážku mezi fotografiemi našel. „Měl jsem velké štěstí, že jsem tento jev fotografoval právě v době, kdy k němu došlo,“ dodal a podělil se se světem o rozpohybovanou sekvenci fotografií. V současné době bohužel nejsou k dispozici žádné další informace o tom, jak velký narážející objekt byl, ačkoliv byl zjevně dostatečně velký na to, aby způsobil pořádnou podívanou.

Co se týče historie, astronomové již několikrát zachytili okamžiky dopadu objektů na povrch tohoto plynného obra. K prvnímu zaznamenanému případu došlo v roce 1994, kdy se s Jupiterem srazila kometa Shoemaker-Levy 9, což se zapsalo do historie jako vůbec první přímé pozorování srážky dvou těles ve Sluneční soustavě. Od té doby bylo uskutečněno nejméně osm dalších pozorování srážky s Jupiterem, mezi které patří i mimořádně spektakulární srážka ze září 2021.

Zdroj: Space, IFL Science

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom