25. srpna 2022 06:00
Adam Vala

Nové fotky Jupiteru vyrážejí dech. Nejdetailnější snímky historie nesou i obtisk galaxií

Nové snímky planety Jupiter berou dech, protože takovou míru detailů jsme ještě neviděli. Podívejte se na prstence i jednotlivé měsíce.

Vesmírný teleskop Jamese Webba nebyl zkonstruován jen proto, abychom pomocí něj sledovali nejvzdálenější kouty vesmíru. Naopak, snímky a záběry mohou přinést spoustu nových poznatků i z vlastního „dvorku“, když se teleskop zahledí na planety naší soustavy. Jako v případě Jupiteru, který si můžeme nově prohlédnout ve vysokém rozlišení a s detaily, které jsme dosud nemohli vidět.

Díky novým fotkám můžeme vidět jednotlivé struktury atmosféry, můžeme zahlédnout prstence, některé z měsíců a také pro Jupiter specifické plazmatické záře, způsobené vibracemi magnetického pole planety. Co je však důležité dodat, teleskop Jamese Webba nahlíží na vesmír v infračerveném spektru, které je pro lidské oko neviditelné, takže i barvy na snímku musí být dopočítány odhadem podle vlnových délek. Modrá má nejkratší, červená nejdelší, a právě odsud se bere celá interpretace náhledu. Pozoruhodný je také pohled na velkou rudou skvrnu, která je ale na snímcích bílá pravděpodobně kvůli záření Slunce.

Co se týče měsíců, na snímku je vidět Io a dále Amalthaea i Adrastaea, tedy druhý a třetí nejrychleji se pohybující měsíc v naší soustavě. A pokud byste se ptali na rozmazané tečky kolem, jde o klasický „photobomb“, o který se postaraly vzdálené galaxie.

Zdroj: NASA

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom