11. září 2022 06:00
Adam Vala

Konec aut se spalovacím motorem: Američané rozhodli o ukončení výroby a tvrdých omezeních

V roce 2035 vejde v platnost zákon, který omezí prodej všech vozidel bez elektrického pohonu. Zatím se počítá s jeho zavedením v Kalifornii, zřejmě se ale přidají i další státy USA.

Současná vlna elektromobility nepolevuje a další částí planety, kde nástup vozidel s elektrickým pohonem významně pocítí, je Kalifornie. Stát totiž přijal zákon, podle kterého skončí výroba nových automobilů se spalovacím motorem do roku 2035 s tím, že první výraznější omezení má přijít už o devět let dříve. Právě od roku 2026 totiž bude Kalifornie vyžadovat, aby 35 procent nových vozidel bylo částečně nebo plně elektrických, což automaticky znamená nutnost zapracovat na infrastruktuře a doufat, že se ceny takových vozů dostanou níž, než jak jsou nastavené dnes.

Počítají se i hybridy

Co je důležité, Kalifornie do množiny elektrických vozidel zahrnuje i tzv. plug-in hybridy, ovšem pouze za předpokladu, že čistě na elektřinu nabídnou dojezd alespoň 112 kilometrů (70 mil) a splní další předpisy pro elektrická vozidla. Podle deníku New York Times by nové požadavky mohly povzbudit federální vládu a více než desítku dalších států, které by mohly přijmout podobná pravidla a ustavit tak rámec, podle kterého by se mohly řídit celé Spojené státy americké.

„Jde o monumentální a pravděpodobně nejdůležitější věc, kterou Kalifornská rada pro zdroje ovzduší učinila za posledních 30 let,“ hodnotil zákon člen zmíněné rady Daniel Sperling pro CNN. Dále uvedl, že se nová pravidla setkala s překvapivě malým odporem, což ale vychází z všeobecného postupu automobilek, které samy pracují na designu či přímo výrobě vozidel s nulovými emisemi. Týká se to například Fordu nebo General Motors, které sledují dění v Evropě a především v Číně, takže samy už oznámily, že v dohledné době budou chtít přejít čistě na elektromobily.

Cílem je snížení emisí

Podle magazínu Forbes vydal kalifornský guvernér Gavin Newsom nařízení o postupném ukončení prodeje automobilů se spalovacím pohonem proto, aby pomohl snížit emise skleníkových plynů v odvětví dopravy. Nařízení uložilo Kalifornskému úřadu pro zdroje ovzduší vypracovat náležité předpisy a připravit nasazení v praxi. Neobejde se to však od zajištění dostatečných dodávek kritických nerostných surovin k výrobě elektromobilů, s čímž chtějí automobilky pomoci od federální vlády. Zatím se to ale nejeví jako problém, a je tudíž klidně možné, že už za 13 let budou nekonečné zácpy v Los Angeles místem klidného hvízdání elektrických motorů bez jakýchkoliv zplodin.

Zdroj: Interesting Engineering

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom