23. listopadu 2022 11:00

Největší válečná loď světa má nevídanou palebnou sílu. Čím přesně je vyzbrojena a kolik stála?

Konec druhé světové války se stal zároveň i koncem staletí trvající nadvlády bitevních lodí. Jejich štafetu převzaly lodě letadlové, z nichž největší dnes pluje pod vlajkou Spojených států.

Se svými 333 metry a výtlakem 100 000 tun je nejnovější americká letadlová loď USS Gerald R. Ford zároveň i největší válečnou lodí, jaká kdy byla postavena. Americký gigant je ještě o 70 metrů delší než slavná japonská bitevní loď Jamato, o „pouhých“ 251 metrů dlouhém německém Bismarcku ani nemluvě.

Bitevní lodě přenechaly svou pozici letadlovým lodím, protože jejich palebná síla, jakkoli masivní, byla omezena relativně krátkým dosahem. Poslední bitevní lodě třídy Iowa postavené pro americké námořnictvo měly baterii devíti 406mm děl Mark 7, kterými mohly zasáhnout cíle do vzdálenosti 38 km. Když pomineme dvojici hydroplánů na palubě, byly bitevní lodě třídy Iowa vlastně slepé a neschopné lokalizovat nepřátelské lodě v dosahu o moc větším, než je horizont.

Letadlová loď naproti tomu může rozeslat průzkumná letadla všemi směry stovky kilometrů daleko a ve chvíli, kdy je objevena nepřátelské flotila, dokáže nasměrovat své palubní stroje k ničivému úderu ze vzduchu. O tom se ostatně přesvědčili Japonci v bitvě u Midwayských ostrovů v červnu 1942.

Celé letectvo na jediné lodi

Hlavní zbraní letadlové lodi jsou pochopitelně palubní letouny. V případě USS Gerald R. Ford se na obří letovou palubu vejde najednou až 40 strojů včetně dnes už legendárních Boeing F/A-18E/F Super Hornet, které proslavil i film Top Gun: Maverick. K nim si připočtěte letouny pro radioelektronický boj Boeing EA-18G Growler, turbovrtulové transportní letouny Grumman C-2 Greyhound, hornoplošníky včasné výstrahy Northrop Grumman E-2 Hawkeye a především nejnovější americké bojové letouny Lockheed Martin F-35C Lightning II.

Řeknu to takhle: Tahle loď je drsňák! (Paul Lanzilotta, kapitán USS Gerald R. Ford)

Dostanete se tak na zhruba 90 strojů, které dále doplňují dvoumotorové středně těžké vrtulníky Sikorsky SH-60 Seahawk a letku bezpilotních dronů. Sečteno a podtrženo USS Gerald R. Ford (pojmenovaná podle 38. prezidenta USA) disponuje větší leteckou silou než většina zemí světa. Pro srovnání české letectvo tvoří 55 letounů (z toho ale jen 12 bojových JAS-39C Gripen) a kolem 50 vrtulníků.

Dokáže loď za 13 miliard dolarů sama sebe ochránit?

Samotná letadlová loď se zdá být na první pohled v porovnání s bitevními loděmi neozbrojená, opak je ale pravdou. Základem obrany takového kolosu, jakým je USS Gerald R. Ford, jsou radarové systémy a odpalovače protivzdušných raket RIM-162 ESSM a RIM-116 RAM (po dvou od každého typu, samotných raket je na lodi pochopitelně víc).

Poslední linii obrany tvoří zbraně chrlící tisíce střel za minutu schopných zastavit například simultánní útok velkého počtu malých hladinových lodí, a dokonce zničit přilétající raketu. Jde především o tři plně automatické rychlopalné systémy Phalanx CIWS, jejichž rotační kanony M61 Vulcan dokážou na vzdálenost až 5 km vyslat proti letící protilodní raketě rychlostí 1 100 km/s každou minutu kolem 4 500 průbojných protipancéřových střel ráže 20 mm.

Pro boj zblízka může letadlová loď použít i čtyři děla M242 Bushmaster ráže 25 mm s o něco kratším efektivním dostřelem, než mají Vulcany, a také čtveřici kulometů M2 ráže 12,7 mm.

Cvičení Tichý rosomák

Situaci, že bude letadlová loď za 13 miliard dolarů, což je pořizovací cena USS Gerald R. Ford, nucena bojovat svými palubními zbraněmi, se ovšem U.S. NAVY snaží všemi silami předejít. Většinu práce mají v tomto směru odvést doprovodné lodě včetně torpédoborců, fregat a křižníků, ale také ponorek.

Například na vůbec první operační plavbu přes Atlantik do Británie, která byla zahájena v polovině listopadu 2022, letadlovou loď USS Gerald R. Ford doprovázel raketový křižník USS Normandy a dva torpédoborce třídy Arleigh Burke. Spolu s nimi a také s loděmi Kanady, Španělska, Dánska a Nizozemska se nejnovější, největší a také nejdražší loď námořnictva Spojených států účastní námořního cvičení Silent Wolverine, tedy Tichý rosomák.

ZDROJ: Naval Post

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom