20. září 2022 06:00
Adam Vala

Unikátní dělostřelecký granát zničí nepřítele v extrémní vzdálenosti. Podívejte se, jak přesně funguje

Prezentace střely Ramjet (Zdroj: Nammo Media)

Spolupráce norské společnosti a amerického leteckého giganta dala vzniknout projektilu, který může každá standardní 155mm houfnice vystřelit na velmi vzdálené cíle.

Na konci června 2022 byl v norském testovacím středisku Andoya vystřelen z děla projektil Boeing Ramjet 155 s tím, že došlo k úspěšnému zážehu jeho náporového motoru. Projektil prokázal stabilitu během letu s dobře řízeným procesem spalovacího motoru. „Jsme přesvědčeni, že Boeing Ramjet 155 může díky pokračujícímu zdokonalování technologie a testování pomoci americké armádě splnit její priority v oblasti modernizace přesných střel dlouhého dosahu,“ komentoval viceprezident a generální ředitel společnosti Boeing Phantom Works Steve Nordlund.

Jeho protějšek ze společnost Nammo Morten Brandtzæg doplnil, že má v koncepci ramjetů velkou důvěru, a bezchybný test, při kterém fungovaly všechny aspekty, představuje podle něj skutečný technologický průlom v dělostřelectvu a velký úspěch pro obě společnosti i americkou armádu.

Přes 450 zkoušek

Zkouška navazuje na roky výzkumu, vývoje a testování technologie Ramjet, včetně více než 450 statických zkoušek nebo testů krátkého doletu. Konkrétní typ dělostřeleckého granátu – Ramjet 155 – vznikl na zakázku americké armády uzavřené v červenci 2019. V květnu 2021 pak získal tým smlouvu na druhou fázi vývoje popisované technologie a o další rok později přinesl hmatatelné výsledky.

Ramjet 155 využívá motor, v němž je vzduch nasávaný ke spalování stlačován výhradně dopředným pohybem projektilu nadzvukovou rychlostí. Program je považován za hybrid mezi řízeným dělostřelectvem a řízenými střelami, přičemž jeho cílem je společná konstrukce náboje, který lze použít v kanonech L39 a L58.

Týmy obou společností nicméně pokračují ve vývoji a zdokonalování technologie a v nadcházejících měsících plánují další testování a demonstrace. Společnost Nammo dokonce vyvíjí verzi s prodlouženým doletem, která přesahuje vzdálenost 80 km až do hranice 150 kilometrů od místa výstřelu.

Zdroj: Defence Blog

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom