3. ledna 2024 09:40

Britský samopal zásadně pomáhal během druhé světové války. Měl ale jednu nevýhodu

Převratné zbraně (2) – Sten Gun

Nouze a akutní nedostatek zbraní během druhé světové války přiměl Velkou Británii k výrobě samopalu, který její ozbrojené síly používaly po dvě dekády. Nebylo to však bez zádrhelů.

Počátkem druhé světové války si britská armáda začala nepříjemně bolestně uvědomovat své nedostatky ve zbrojení, a to především stran samopalů, kterých byl kritický nedostatek. I proto roku 1940 objednala vláda americké samopaly značky Thompson. Britské ozbrojené síly se už ale brzy měly dočkat významné posily.

Čtěte také: Zbraň, které ve Vietnamu říkali Černá puška, měla nepříjemný problém. Podívejte se na video

Malý, ale důležitý zádrhel

Tou byl samopal STEN, jenž zkonstruovali Harold John Turpin a Reginald Vernon Shepherd a jeho název složili z poloviny ze svých iniciálů (Shepherd a Turpin) a z poloviny z prvních dvou písmen názvu státní zbrojovky Enfield. Samopal byl navržený tak, aby byl co možná nejjednodušší, a skládal se ze 47 součástek. Při jeho výrobě se využívalo lisování a sváření.

První varianta samopalu nazvaná STEN Mk. I byla uvedena do služby roku 1941 v počtu 100 000 kusů. Samopal tvořilo dřevěné předpažbí, rámová trubková pažba, sklápěcí přední pažbička a kompenzátor zdvihu na ústí hlavně. Jak uvidíte v pořadu Převratné zbraně na Prima ZOOM, vkládal se zásobník na pistolové náboje 9 mm Luger do boku z levé strany samopalu.

Nejrozšířenější verzí byla ovšem až varianta STEN Mk. II, která měla dvě ramenní opěrky a obešla se bez dřevěného předpažbí. Hlaveň s krátkým válcovým pláštěm byla našroubována na pouzdro závěru a dala se snadno oddělit, stejně jako opěrka.

Zbraň ale měla nevýhodu v tom, že se snadno zasekla. To se stalo v průběhu atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha 27. května 1942 v Praze. Klíčový muž třetí říše měl být zabit právě samopalem STEN Mark II, v klíčové chvíli se ale rotmistrovi Josefu Gabčíkovi zbraň zasekla a tak musel situaci vyřešit hod bomby.

Mohlo by vás zajímat: Expert naznačil, proč se Gabčíkův samopal zasekl. A představil pistoli, která měnila dějiny

Přes zjevnou chybovost se však samopal značně rozšířil, a to i mezi partyzány. Kromě Enfieldu zbraň vyráběly i zbrojovky v Kanadě, Austrálii a na Novém Zélandu. STEN se používal do roku 1960, kdy byl nahrazen samopalem Sterling.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/Iron Armory

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom