29. prosince 2023 06:00

Slavná útočná puška měla zvrátit průběh války. Má jasné výhody i nevýhody

Převratné zbraně (2) – AK 47

Druhá světová válka přinesla kromě nezměrného utrpení také mocný pokrok ve zbrojním průmyslu. Mimo jiné se z válečného chaosu zrodila legendární zbraň, která je hojně užívaná dodnes.

Protože německým vojskům přestávaly jejich zbraně proti sovětským puškám AVS-36 a AVT-40 pomalu stačit, vybičovalo je to k vytvoření praotce všech útočných pušek, revoluční StG-44. Teď to byla pro změnu Rudá armáda, kdo se ocitl v nevýhodě. Proti výkonné automatické zbrani v rukou nepřítele neměli vojáci, kteří se ve dvou mužích dělili o jednu pušku, příliš šancí. Palčivou situaci vnímali hlavně vojáci na frontě, mezi nimiž byl i mladý konstruktér Michail Timofejevič Kalašnikov, jenž měl dost času na podobné úvahy, když ležel v roce 1941 v nemocnici s poraněným ramenem.

Téměř dokonalá zbraň

Rozhodl se tedy přispět k porážce Němců tak, jak nejlépe uměl – konstrukcí zbraně. Protože měl přístup k různým kouskům, využil při stavbě vlastní útočné pušky prvky samonabíjecích pušek SKS a SVT, německé StG-44, české pušky ZH 29 nebo americké zbraně Remington Model 8. Projektové práce na realizaci jeho výsledného návrhu započaly v posledním roce druhé světové války. Oficiální vojenské zkoušky proběhly v roce 1946 a do aktivní služby byla nová zbraň ve vybraných jednotkách uvedena 1948. Nesla název Avtomat Kalašnikova obrazce 47 neboli Kalašnikovův automat vzor 1947, zkráceně AK-47.

Čtěte také: Válka gangů ve Francii? Útočník za bílého dne kalašnikovem postřílel skupinu lidí

Puška využívá tlak prachových plynů, které z hlavně odebírá prachový kanálek. Puška je spolehlivá za obtížných podmínek, není nijak drahá na výrobu a disponuje snadnou obsluhou. Má samozřejmě i pár nevýhod, mezi něž patří poměrně velká hmotnost 4,3 kg, docela velký zpětný ráz kvůli těžkému závěru a nepříliš těsnící konstrukce. To způsobuje, že je zbraň náchylná ke znečištění, takže se může zadrhnout. Její výhody však převažují, a tak se rozšířila do celého světa, kde se hojně používá dodnes.

Zdroj: Military Today/Smithsonian Museum

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom