19. srpna 2023 06:00

Samopal Thompson měl být revolucí první světové války. Podívejte se, jak střílí mafiánská legenda

Alkohol, zločin a prohibice (1) – Samopal Thompson

Revoluční samopal Thompson měl za první světové války čistit zákopy, mafie ho ale v období prohibice využívala k vyřizovaní účtů a likvidaci konkurenčních náleven.

Samopal Thompson vznikl částečně díky potřebě dát americkým vojákům do ruky účinnou zbraň, která by jim rozhodujícím způsobem pomohla při dobývání a následném „čištění“ zákopů v bitvách první světové války. Konstrukce se v roce 1917 ujal brigádní generál John T. Thompson, přičemž použil i několik existujících patentů. Samopal už ale na evropské bojiště nedorazil, vyrábět se totiž začal až v roce 1921.

Přečtěte si také: Unikátní barevné záběry z prohibice: Podívejte se, jak Američané ničili alkohol

Výrobce pro něj tedy hledal uplatnění v USA a nabídl ho dokonce i veřejnosti. Thompson byl ale na svou dobu dost drahý, stál přes 200 dolarů, což by v roce 2022 odpovídalo částce 3 281 dolarů. Ve velkém si něco takového mohla dovolit koupit jen federální vláda, pro místní policejní okrsky byl samopal zpočátku nedosažitelný.

To ale neplatilo pro gangstery. Díky náboji .45 ACP (11,43 mm) nabízel Thompson už v první verzi M1921 na krátkou vzdálenost (ideálně do 50 metrů) oproti 9mm konkurentům vyšší zastavovací schopnost a především nemilosrdnou kadenci, jíž se běžné policejní zbraně nemohly rovnat.

Mohlo by vás také zajímat: Boss Cosa Nostry se skrýval 30 let. Italská policie zatkla vraha neúplatného soudce Falconeho

Chicagský psací stroj

Samopal měl bubnový zásobník na 50 nebo na 100 nábojů a existovala i verze se schránkovým zásobníkem, který se nasazoval ze strany. Nabít zásobník se 100 náboji trvalo šest minut, vystřílený byl ale za pár sekund. Podle dokumentu Alkohol, zločin a prohibice, který můžete vidět v sobotu večer na Prima ZOOM, bylo možné dřevěnou pažbu oddělit a zkrácený samopal pak pohodlně ukrýt třeba do oblíbeného pouzdra na housle.

Právě v období prohibice, která na dlouhých 13 let formovala zločinecké prostředí v USA, našel samopal Thompson své hlavní uplatnění a získal největší proslulost. V rukou gangsterů obklopujících mafiány, jakými byli Al Capone v Chicagu nebo Lucky Luciano v New Yorku, šlo o účinnou zbraň při vyřizování vzájemných účtů, likvidaci konkurenčních palíren a ilegálních náleven nebo v přestřelkách s policií. I proto se Thompsonu přezdívá chicagský psací stroj, chicagské varhany nebo také Tommy gun.

Zdroj: ABC 7, Le Monde

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom