8. srpna 2023 11:25

Legendární AK-47 střílí i z bahna. Precizní video ukazuje, v čem je unikátní

Poloautomatická puška M1 Garand, německá útočná puška StG 44, ruské samonabíjecí pušky SKS a SVT, ale také puška ZH 29 ze Zbrojovky Brno, která se jako jediná samonabíjecí armádní puška předválečného Československa dočkala sériové výroby – to vše byly zbraně, jež inspirovaly mladého sovětského tankistu Michaila Timofejeviče Kalašnikova při návrhu jedné z nejznámějších útočných pušek světa známé jako AK-47.

Avtomat Kalašnikova vzor 47, tedy AK-47, začal vznikat ještě za druhé světové války, do výroby šel ale až v roce 1949. Útočná puška používá zkrácený puškový náboj 7,62 x 39 milimetrů a při střelbě dávkou vypálí deset ran za sekundu. Odhaduje se, že dosud bylo vyrobeno přes 100 milionů kusů nejrůznějších verzí této oblíbené zbraně. AK-47 není příliš přesný a účinný je tak do 500 metrů, jednotlivé díly zbraně jsou navíc velmi hrubé a sestavené s velkou tolerancí. Jak kalašnikov funguje můžete vidět zde:

Přečtěte si také: Američané zábavně nepochopili hlavní přednost AK-47. V čem je kalašnikov výjimečný?

Střílí i z bahna

Každá zdánlivě nevzhledná drobnost ale měla v konstrukci AK-47 svůj význam. Šlo o to vytvořit levnou a jednoduchou zbraň, aby si ji mohl vzít kterýkoliv voják a uměl ji používat. V zemi, kde jste se běžně potýkali s mrazem a sněhem (nebo naopak horkem a blátem) bylo nutné, aby byla puška spolehlivá a dala se snadno opravit.

Těchto předností kalašnikovu si rychle všimli američtí vojáci ve Vietnamu. V situaci, kdy jejich nové útočné pušky M16 v džungli jihovýchodní Asie vypovídaly poslušnost, fungovaly AK-47 Vietnamců bez problémů dál. Dokonce dokázaly vystřelit, i když byly ponořené celé do bahna. Paradoxně to přitom byla americká armáda, kterou při testech kalašnikov nijak zvlášť nezaujal.

Američtí odborníci kritizovali příliš blízko sebe umístěná mířidla, která v podstatě neumožňovala přesné míření. Nejlepší podle nich bylo kalašnikov zvednout, namířit přibližně na cíl a pokropit ho dávkou. Jak je ale vidět, právě to se milionům uživatelů AK-47 na této zbrani líbilo.

Dnešní odkaz kalašnikovu je samozřejmě nepřehlédnutelný, možná ale nevíte, že si ho jedna země dokonce dala přímo na vlajku. Jedná se o Mozambik, jenž se AK-47 rozhodl zkombinovat s motykou, která symbolizuje zemědělství, a knihou reprezentující vzdělání. Známý samopal je nepřekvapivě symbolem odhodlání bránit vlastní zemi.

Zdroj: Encyclopedia Britannica, Military Times

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom