19. prosince 2023 15:40

Revoluční kulomet měl zachraňovat životy, místo toho však rozséval zkázu. Podívejte se na jeho využití

Převratné zbraně (2) – Gatlingův kulomet

O výrazný pokrok ve zbrojním průmyslu se zasadil americký vynálezce, jenž chtěl ulevit trpícím vojákům. Vytvořil památnou zbraň, která zásadně změnila tvář zbrojení.

Válečná pole 19. století si vyžádala nezměrné množství životů, jen malá část úmrtí však souvisela se zbraněmi nepřátel. Větší část zesnulých můžeme přičíst na vrub infekčním chorobám, které v jednotkách jen kvetly. Určité řešení nabídl vynálezce Richard Jordan Gatling, podle jehož logiky by mělo stačit vyvinout zbraň dostatečně účinnou, aby v poli nebylo potřeba tolik vojáků. Tím by se snížil i počet úmrtí. Nicméně historie na jeho vynález nevzpomíná jako na zachránce životů.

Báječní střelci s klikou

Řečeným vynálezem byl rotační kulomet, jehož první prototyp Gatling sestrojil roku 1861. Zbraň sestávala především ze soustavy hlavní s vlastní nábojovou komorou, soustředěných kolem středové hřídele. Náboje se do kulometu dodávaly shora trychtýřem nebo pomocí zásobníku. Svazek hlavní se během střelby otáčel, při otočce se náboj zasunul do komory, vystřelil a nábojnice putovala do dolní pozice kulometu, odkud vypadla okénkem. Střelba se ovládala klikou, jíž točil střelec, zatímco pomocníci měli na starosti dobíjení, což uvidíte v pořadu Převratné zbraně na Prima ZOOM. Na rychlosti otáčení klikou závisela kadence zbraně, která mohla být až 300 ran za minutu.

Čtěte také: Maxima bych za moderní zbraň nevyměnil. Proč Ukrajinci spoléhají na stoleté kulomety?

Kulomet si nechal Gatling patentovat roku 1862, a přestože testy dopadly skvěle, trvalo poměrně dlouho, než byl hromadně nasazen v boji. V občanské válce, která téhož roku vypukla, ho nasadilo několik důstojníků, kteří kulomet zakoupili na vlastní náklady. Americká armáda ho objednala až roku 1866 a coby výrobce Gatling oslovil firmu Colt. Zbraň se nakonec ve válce uplatnila, o zmirňování úmrtí ale těžko může být řeč. Naopak, před hlavní Gatlingova kulometu umírali nejen američtí vojáci, ale v dalších konfliktech také Zuluové, beduíni, magdisté nebo turkmenská jízda ve Střední Asii, proti níž je použilo carské Rusko. To kulomet koupilo ve 400 kusech, ostatně v zahraničí se zbraň těšila velké oblibě. Alespoň do doby, kdy ji po roce 1910 vystřídala vylepšená a plně zautomatizovaná varianta v podobě Maximova kulometu.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/History

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom