9. května 2023 06:00

Ikonický kulomet má za sebou 90 let služby. Podívejte se, jak rozebere cihlovou zeď

Byl navržen koncem první světové války a s drobnými úpravami se používá dodnes. Víte, o jaký těžký kulomet jde?

M2 Browning z hlavy slavného Johna Browninga je nefalšovanou legendou. Kulomet ráže 12,7 mm váží 38 kg (s trojnožkou M3 pak 57 kg) a je účinný proti pěchotě, nepancéřovaným nebo lehce pancéřovaným vozidlům a člunům, lehkým opevněním a proti nízkoletícím letadlům nebo vrtulníkům. Zvlášť efektivní je při krycí palbě do 2 km. Rychlost střelby je 450–600 ran za minutu, v případě namontování na vrtulník to může být až 1 200 ran za minutu – hlaveň se za letu rychleji ochlazuje.

Podívejte se, jak kulometný senior „rozebere“ cihlovou zeď:

Mohlo by vás také zajímat: Legendární Hitlerova pila vystřelila až 1 500 ran za minutu. Podívejte se na palbu v dvojité konfiguraci

Náhrada zatím neexistuje

Slavný kulomet „.50 caliber“, který začala americká armáda využívat v roce 1933, se od té doby účastnil prakticky všech větších konfliktů. Za války ve Vietnamu byl používán na hlídkových věžích jako účinná odstřelovací zbraň schopná bránit úsek dlouhý až 1 km.

Výroba kulometu M2 Browning sice byla v 70. letech zastavena, ale protože se ani přes četné pokusy nepodařilo nalézt dostatečně účinnou náhradu, byla nakonec výroba v USA a Belgii obnovena a různí výrobci dnes nabízejí jeho zdokonalené verze. Používají je i ukrajinské síly v boji proti ruským útočníkům:

Modernizovanou verzi kulometu pod označením M2 HQCB (Heavy Barrel Quick Change Barrel, tedy těžká rychle vyměnitelná hlaveň) s moderním systémem řízení palby v dálkově ovládané věži obrněného vozidla IVECO používá i Armáda České republiky.

Zdroj: Defense Bridge

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora
Sdílejte článek
Štítky kulomet USA Armáda Spojených států amerických John Browning M2 Browning

Populární filmy na Prima Zoom