10. dubna 2023 06:00
Adam Vala

Legendární Hitlerova pila vystřelila až 1 500 ran za minutu. Podívejte se na palbu v dvojité konfiguraci

Populární kulomet známý také jako Hitlerova pila děsil spojenecké vojáky během druhé světové války. Modernější varianty se však používají dodnes.

Když Hitlerovo Německo rozpoutalo druhou světovou válku, wehrmacht do ní vstoupil vybaven mimo jiné i kulometem MG 34. Konstruktér zbraní Heinrich Vollmer připravil univerzální zbraň, kterou bylo možné používat v lehkém i těžkém provedení, a zdálo se, že kombinace kadence 900 ran za minutu, snadné obsluhy a přesnosti trefila zlatý střed potřeb německých vojáků.

K tématu: Nejlepší rotační kulomety vystřelí i 110 ran za sekundu. Podívejte se na smrtonosnou palbu

Zanedlouho se však ukázalo, že je kulomet MG 34 velmi náchylný na zasekávání, vadily mu v podstatě všechny možné podmínky – od deště po písek – a bylo nutné jednat. K rýsovacímu prknu se postavil konstruktér Werner Gruner spolu s inženýrem Ernstem Grünowem a připravili nástupce v podobě MG 42, který byl spolehlivější a rovněž méně nákladný na výrobu. Právě zapojení Grünowa, který nebyl konstruktérem zbraní, ale specialistou na lisování plechů, totiž umožnilo řadu součástí nového kulometu vyrábět levněji a rychleji.

Výsledkem byla zbraň, do jejíž masové výroby se pustily zbrojovky Mauser nebo Steyr a která ohromovala a zároveň děsila zejména svou kadencí. Kulomet MG 42 je teoreticky schopný vystřelit až 1 500 ran za minutu, čímž se stavěl daleko před ostatní kulomety sovětské či americké výroby. Teoreticky ovšem proto, že se i MG 42 jako každý jiný kulomet přehřívá, takže doporučené množství vystřelených ran se pohybovalo kolem 400 ran za minutu. V případě přehřátí ovšem nebylo nijak složité vyměnit celou hlaveň a pokračovat v palbě.

Abyste si dokázali představit, s jakou zničující hrůzou kulomet MG 42 střílel, nabízíme vám video, ve kterém za několik málo sekund dojde k vystřelení stovky ran. Z platformy pro dva kulomety si vystřelil nadšenec do zbraní z kanálu SouthCoastTargets na YouTube a nutno připustit, že se diskutujícím jeho počínání náramně líbí. Objevují se i názory, že v této konfiguraci by bylo možné MG 42 spolehlivě použít také jako protiletadlovou zbraň, na překážku by ovšem patrně bylo zmiňované přehřívání a nemožnost aktivně nakládat s kulometem po jeho připojení k platformě.

Přesto zůstává MG 42 oblíbenou zbraní, která inspirovala například výrobu amerického kulometu M60 a v inovované podobě MG 3 zůstává i nadále ve výzbroji Německa i dalších zemí, včetně Česka. Naše armáda využívá MG 3 na vozech Dingo, resp. tancích Leopard 2.

Zdroj: M. E. Haskew - Zbraně druhé světové války

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom