Legendární nacistický kulomet vzbuzoval panickou hrůzu. Podívejte se, jak kropil nepřátele

Kulomet MG 34 byl skutečně hrůzostrašnou pěchotní zbraní. Měl ohromnou kadenci až 900 ran za minutu a vydával děsivý zvuk, jaký dosud bojiště neslyšelo. Představil úplně novou koncepci automatické palebné síly a u spojenců vzbuzoval panickou hrůzu.

Při jeho výrobě dosáhli Němci kvality, kterou je i dnes obtížné překonat, a platí to i o nábojovém pásu. Ten Američané vyráběli z plátna, zatímco Němci používali kov. „Používali dobré věci a možná proto prohráli válku,“ komentoval přístup k výrobě kulometu MG 34 James Holland, moderátor pořadu Tajemství nacistických válečných zbraní na Prima ZOOM.

Nacistickému velení ale začínalo postupně docházet, že soustředění se na kvalitu místo kvantity je neudržitelné. K výrobě jednoho kulometu MG 34 bylo potřeba jednoho 49 kg těžkého kusu oceli, který bylo nutné do potřebného tvaru opracovat. To trvalo 150 hodin, což byl trojnásobek doby potřebné k výrobě československo-britského lehkého kulometu BREN.

Přesto Němci vyráběli MG 34 až do konce roku 1945, a to nejen v původní zbrojovce Mauser, ale také v továrnách rakouské firmy Steyr a protektorátní Zbrojovky Brno. Ta jich podle Vojenského historického ústavu Praha ve druhé polovině roku 1944 dodávala až 8 000 měsíčně.

Do běla rozžhavený

To ale neznamená, že by nepověřili své konstruktéry, aby přišli s novým modelem a novými výrobními metodami. V roce 1942 tak byl uveden nový model kulometu MG 42. Vyráběl se kombinací lisování a bodového svařování, což umožnilo snížit jak náklady na materiál, ale především dobu potřebnou na jeho výrobu – ta trvala 75 hodin, tedy o polovinu méně než u MG 34.

Kulomet MG 42 měl dostřel 3 000 metrů a pásy s 250 náboji vyprazdňoval dokonce kadencí 1 400 ran za minutu, což je 23 střel za sekundu. Tato jeho děsivá schopnost byla ale zároveň jeho slabinou – hlaveň kulometu se totiž rychle přehřála a musela se vyměnit. Vojáci kvůli tomu nosili až šest náhradních hlavní. Německé pěchotní příručky proto zakazovaly vypálit víc než 250 ran za sebou.

ZDROJ: Vojenský historický ústav Praha

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom