31. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Zbraň, které ve Vietnamu říkali Černá puška, měla nepříjemný problém. Podívejte se na video

Převratné zbraně (2) – M16

Působila za války ve Vietnamu a stala se nejprodukovanější puškou svého druhu.

Útočná puška s označením Rifle, Caliber 5.56 mm, M16 vydatně pomáhala americké armádě v džunglích Vietnamu. Původně automatická puška ráže 5,56 mm se zásobníkem na 20 nábojů vstoupila do služby roku 1964 a v rukách amerických vojáků nasazených v boji se ocitla už o rok později. Postupně se dočkala několika vylepšení, v roce 1969 pušku nahradila varianta M16A1, která se stala standardní služební puškou americké armády. Vietkong začal zbrani přezdívat „Černá puška“.

Vadná pružina

Zbraň můžete vidět v rukách amerických vojáků v pořadu Převratné zbraně na Prima ZOOM. Její vylepšení na M16A1 představovalo uzamčení rotačním závorníkem, pochromovanou hlaveň a zásobník na 30 nábojů. Dalšího vylepšení se puška dočkala v roce 1983. Varianta M16A2 disponovala vylepšeným nábojem 5,56 x 45 mm NATO, novějším nastavitelným hledím, deflektorem pouzdra, těžkou hlavní a vylepšeným předpažbím.

Čtěte také: Tragédie na brněnské Univerzitě obrany. Student se smrtelně zranil při výcviku s puškou

Zbraň však nebyla vždy spolehlivá. Ve vývoji byly varianty se zásobníkem až na 50 nábojů, boje to však příliš neulehčilo. Zbraň totiž neměla kvalitní pružinu na posouvání nábojů v zásobníku, což způsobovalo časté zasekávání během střelby. Většina vojáků tedy pušku nabíjela jen osmnácti náboji, až po odstranění této vady se začaly používat zásobníky na 30 nábojů. Celosvětová výroba dosáhla zhruba 8 milionů kusů ročně, což z pušky činí jednu z nejprodukovanějších střelných zbraní ráže 5,56 mm.

Zdroje: Encyclopedia Britannica/Military.com

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom