17. dubna 2024 13:50

Ruské ztráty na Ukrajině překročily 50 000 mužů. Zelenskyj nedávno prozradil, jak je na tom jeho armáda

Ukrajinský úder na ruský konvoj

Ztráty Rusů během druhého roku invaze na Ukrajinu byly o 25 % vyšší než tomu bylo v předchozích 12 měsících. Vyplývá to z údajů získaných redakcí BBC Rusko a od dobrovolníků z nezávislé mediální skupiny Mediazona, kteří od února 2022 ruské ztráty počítají a nyní došli k souhrnnému číslu 50 000.

Čísla kombinují jména vojáků na náhrobcích čerstvých vojenských hrobů s informacemi z otevřených zdrojů včetně oficiálních sdělení, zpráv v denících a příspěvků na sociálních sítích. Podle BBC ale bude počet zabitých ruských vojáků ještě mnohem vyšší, analýza totiž nezahrnuje ztráty proruských milicí v Ruskem okupovaných částech Luhanské a Doněcké oblasti.

Přečtěte si také: Jatka na Ukrajině v listopadu pokořila všechny rekordy. Kvůli bitvě krvavější než Bachmut

Ruská strana odmítá tyto údaje jakkoliv komentovat. Naproti tomu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v únoru 2024 přiznal 31 000 zabitých ukrajinských vojáků, podle odhadů založených na informacích amerických tajných služeb bude ale skutečné číslo mnohem vyšší.

Dobrovolníci spolupracující s BBC nebo Mediazonou od začátku války zaznamenali nové vojenské hroby na 70 hřbitovech napříč Ruskem. Dokládají to i četné satelitní snímky. Průzkumem přímo na místě pak dobrovolníci ověřili, že většina čerstvých vojenských hrobů souvisí s válkou na Ukrajině.

Graf zaznamenávající průběh ruských ztrát za celou dobu invaze můžete vidět tady:

Z grafu jsou patrné vysoké ztráty na jaře 2023 v době bitvy o Bachmut, který pomohli dobýt žoldnéři z takzvané Wagnerovy skupiny. Tehdejší velitel skupiny Jevgenij Prigožin odhadoval ztráty na 22 000 padlých. Další výkyv na podzim 2023 souvisí s boji o Avdijivku, kdy Rusové používali neefektivní taktiku masových čelních útoků.

Tisíce mrtvých vězňů

BBC také odhaduje, že přinejmenším dva z každých pěti zabitých ruských vojáků neměli před invazí na Ukrajinu nic společného s ozbrojenými silami. Důvodem jsou vysoké ztráty mezi zkušenými vojáky, jež Rusko nasadilo v úvodu invaze. Většina z těch, kdo 22. února 2022 překročili hranice Ukrajiny, je buď mrtvá nebo zraněná.

Významným dodavatelem vojensky nezkušených vojáků se staly zejména ruské věznice. Právě zde mezi červnem 2022 a únorem 2023 verbovali své nové členy příslušníci nechvalně známé Wagnerovy skupiny. Životnost těchto odvedenců ale nebyla vysoká – z 9000 ruských vězňů, o nichž BBC prokazatelně ví, že padli na frontové linii, jich po třech měsících zůstala pod Wagnerovci na živu  jen polovina.

Ještě nižší šanci na přežití ale mají vězni verbovaní přímo ruským ministerstvem obrany – polovina z nich padla už během prvních dvou měsíců. Britský bezpečnostní analytik Sam Cranny-Evans vidí příčinu v nedostatečném vojenském výcviku, který tyto odvedence v podstatě předurčuje pouze k frontálním útokům proti ukrajinským liniím za podpory dělostřelectva.

Mohlo by vás také zajímat: Ruská armáda, která napadla Ukrajinu, už prakticky neexistuje. Vyčíslené ztráty jsou astronomicky vysoké

Ukrajina pohřešuje 37 000 lidí

Ukrajina zároveň oznámila, že v důsledku více než dva roky trvající ruské vojenské invaze pohřešuje kolem 37 000 lidí. Jde o vojáky i civilisty, dospělé i děti. Skutečný počet ale bude výrazně vyšší, protože Rusko okupuje kolem 20 procent ukrajinského území. Od začátku ruské invaze navíc na Ukrajině zemřely desítky tisíc lidí, civilistů i vojáků, ale spolehlivý odhad neexistuje.

Rusové při svém tažení ukrajinským územím zničili mnoho měst a vesnic. Tragický byl například osud Mariupolu na břehu Azovského moře, který Rusové po začátku invaze obléhali a po několika měsících obsadili. Podle ukrajinských úřadů tam zahynuly desítky tisíc lidí, kteří byli pohřbeni pod sutinami zničených domů nebo v masových hrobech.

Zdroj: ČTK, BBC

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom