15. prosince 2023 06:00
Adam Vala

Ruská armáda, která napadla Ukrajinu, už prakticky neexistuje. Vyčíslené ztráty jsou astronomicky vysoké

Ačkoliv Rusové tvrdí, že na Ukrajině přišli jen o několik tisíc vojáků, realita je diametrálně odlišná.

Rusko přišlo o 87 procent vojáků, kteří byli v aktivní službě před tím, než vypukla válka na Ukrajině. Informaci přináší odtajněná zpráva americké rozvědky, kterou nyní disponuje americký Kongres a i na základě ni se bude s největší pravděpodobností jednat o dalším bezpečnostním balíčku pro Ukrajinu.

Mohlo by vás zajímat: Válku na Ukrajině rozhodne jediná věc. Nejsou to západní tanky, stíhačky ani vojáci

Zpráva je podle očekávání velmi detailní a uvádí, že z 360 000 vojáků, kam jsou zahrnutí i ti, kdo před invazí nebo krátce po ní podepsali smlouvu, přišlo Rusko o 315 000 z nich. V tomto ohledu ale není uvedeno, kolik z těchto vojáků padlo a kolik bylo zraněno. I tak by to ale znamenalo, že ruské ztráty jsou mnohem vyšší, než kolik uvádí Kreml, a daleko převyšují ztráty ukrajinské. Podle zprávy utrpělo Rusko od začátku invaze také velké ztráty ve svém vojenském arzenálu, když ztratilo zhruba 2 200 z 3 500 bojových tanků a třetinu obrněných vozidel.

Zatímco Kreml o počtu padlých či z boje vyřazených vojáků informuje jen mlhavě, zpráva amerických zpravodajských služeb vykresluje chmurný obraz toho, co téměř dva roky trvající konflikt způsobil ruským silám. Ztráty podle zprávy značně převyšují počet vojáků, který uváděla naposledy Moskva k listopadu 2022, kdy ruské ministerstvo obrany hlásilo 5 937 mrtvých vojáků. Důležitým faktorem je také zásah do zásob vybavení pozemních sil, které měly být jen od listopadu letošního roku sníženy o čtvrtinu. Tím se také měla snížit komplexnost a rozsah ruských útočných operací, které od počátku roku 2022 nedokázaly na Ukrajině dosáhnout významnějších úspěchů.

Rusku se však podařilo udržet válečné úsilí i přes velké ztráty díky zmírnění náborových standardů a sáhnutí do zásob staršího vybavení ze sovětské éry. Přesto se v hodnocení uvádí, že válka rozpustila 15 let ruského úsilí o modernizaci pozemních sil a z dlouhodobého hlediska staví zemi do velmi složité vojenské pozice. Aktuálně je ale Ukrajina stále ve velkém ohrožení, protože se ruské síly snaží o obnovení bojišť na několika místech fronty. I přes nepříznivé počasí Rusové upevňují své pozice a pravděpodobně hodlají Ukrajinu zaskočit tím, že nečekají na zimu, kdy zmrzne půda, ani na všeobecně přívětivější jaro.

Co se týče další pomoci Ukrajině, američtí zákonodárci se o ní přou už několik týdnů. Pomyslnou brzdou je požadavek Republikánů, aby výměnou za schválení balíčku vešla v platnost nová bezpečnostní opatření na americko-mexické hranici. Jak jednání dopadne, zatím není zřejmé, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se však začátkem prosince setkal v Bílém domě s prezidentem Joem Bidenem a byl ujištěn, že Ukrajina má i nadále podporu USA. Rozhodnutí je ale nyní na Senátu.

Zdroj: CNN, Business Insider, NY Times

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom