13. února 2024 16:55
Martin Kolář

O kolik tanků už Rusové přišli na Ukrajině? Ohromující číslo doplnil odhad, za jak dlouho zcela dojdou

Jak bude vypadat válka na Ukrajině v roce 2024? I to popisuje klíčová ročenka Military Balance.

Rusko během své invaze na Ukrajinu přišlo o více než 3000 tanků, což odpovídá celému jeho inventáři aktivně používanému před válkou. Ve skladech má však Moskva méně kvalitní obrněnce na několik let dopředu. Podle agentury Reuters to vyplývá z dat obsažených ve výroční zprávě britského Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS).

Ukrajina od zahájení ruské invaze v únoru 2022 rovněž utrpěla velké ztráty techniky, dodávky ze Západu jí ale umožnily udržovat početní stavy a zároveň zvyšovat kvalitu, uvedl institut se sídlem v Londýně.

"Moskva však dokázala vyměnit kvalitu za kvantitu tím, že tisíce starších tanků stáhla ze skladů tempem, které mohlo dosáhnout i 90 tanků měsíčně," uvádí se v ročence Military Balance 2024, která je klíčovým referenčním nástrojem pro vojenské analytiky.

Ruské skladové zásoby znamenají, že Moskva "by potenciálně mohla vydržet ještě asi tři roky velkých ztrát a doplňovat tanky ze zásob, i když na nižší technické úrovni, bez ohledu na své schopnosti vyrábět novou techniku", uvádí zpráva.

Rusko má momentálně v aktivních zásobách 1750 hlavních bojových tanků, od desítky let starých T-55 až po moderní T-80 a T-90, uvádí zpráva. Dalších 4000 kusů má ve skladech.

"Situace podtrhuje rostoucí pocit patové bojové situace, která může přetrvat po celý rok 2024," uvádí zpráva.

Čtěte také: Ukrajinské Avdijivce hrozí kapitulace. Vybombardovanou pevnost obklíčila ruská armáda

Ukrajinské armádní velení uvádí, že Ukrajina je připravena pokračovat v oslabování ruských sil na frontě, která dosahuje délky 1000 kilometrů. V lednovém rozhovoru s agenturou Reuters tehdejší velitel pozemních sil Oleksandr Syrskyj řekl, že prioritou zůstává obrana, byť další útočné operace nevyloučil.

"Naše cíle se nemění: udržet pozice... vyčerpat nepřítele tím, že mu způsobíme maximální ztráty," řekl Syrskyj, který minulý týden nahradil Valerije Zalužného v pozici hlavního velitele ukrajinských ozbrojených sil.

Někteří analytici uvedli, že míra ztrát by mohla představovat zkoušku schopností rozsáhlého ruského zbrojního průmyslu vyrábět nové tanky a další zbraně v době západních sankcí.

Zpráva Military Balance připomíná, že vedoucí představitelé ruského průmyslu se chlubili prudkým nárůstem vojenské výroby. Objevují se také plány na obnovení výroby tanku T-80.

K tématu: Ukrajinci ztrácejí morálku. Další mobilizace je nevyhnutelná, má jasno vojenský historik

"Je to ohromující číslo," uvedl singapurský vojenský analytik Alexander Neill s odkazem na odhad, podle nějž Rusko přišlo již o 3000 tanků. "Některé z nich mohly být starší tanky, takže jednou z velkých otázek je, kolik nejmodernějších tanků mu zbývá pro případné budoucí velké ofenzívy," dodal.

V širším měřítku zpráva uvádí, že celosvětové výdaje na obranu se od roku 2022 zvýšily o devět procent a v roce 2024 se budou dále zvyšovat.

Zdroj: ČTK, Reuters

Mohlo vám uniknout: Americký Senát schválil miliardy pro Ukrajinu i Izrael. Na tahu jsou Trumpovi republikáni

Martin Kolář

Externí redaktor Prima COOL a Prima ZOOM

Sdílejte článek
Štítky Londýn tanky Moskva Ukrajina Rusko ruská invaze na Ukrajinu T-90 T-55 Oleksandr Stanislavovyč Syrskyj International Institute for Strategic Studies Alexander Sutherland Neill

Populární filmy na Prima Zoom