31. ledna 2024 07:00

Unikly tajné záběry Putinova soukromého království. Podívejte se do jeho luxusní rezidence

Filmování je zde přísně zakázáno, nicméně investigativní centrum Dosje obdrželo video zachycující rezidenci poblíž Ladožského jezera tak podrobně, jako se to dosud nepodařilo v případě žádného z Putinových sídel.

Čtyřmetrový vodopád Marjalachti byl původně součástí přírodní rezervace, teď se proti němu tyčí altánek skýtající Vladimiru Putinovi nerušený prostor k rozjímání. Minimálně jednou ročně sem vládce Ruska přijíždí za návštěvou kláštera vybudovaného na ostrově Vaalam v severní části rozlehlého Ladožského jezera.

Přečtěte si také: Putinův tajný palác: Luxusní sídlo ruského prezidenta stálo 29 miliard korun

Přilehlá rezidence zahrnuje několik budov, dva heliporty, přístaviště jachet nebo pstruhovou farmu. Na podrobné záběry z Putinova soukromého království se podívejte tady:

Stejně jako k některým dalším svým rezidencím se ale Vladimir Putin k vlastnictví krásného koutu kdysi finské části Karélie nehlásí. Jako majitel je totiž uveden Jurij Kovalčuk, petrohradský miliardář patřící mezi blízké spolupracovníky ruského prezidenta. Několik kilometrů od přísně střeženého areálu se navíc nachází jiná rezidence patřící podle projektu Dosje známému ruskému oligarchovi Romanu Abramovičovi.

K tématu: Putin má plán na eskalaci rozsáhlé války. Podívejte se na její detailní časovou osu

Palác u Černého moře

Putin disponuje několika rezidencemi, z nich jedna v minulých letech vyvolala značnou pozornost. Jde o obří luxusní palác, který během několika let vyrostl na pusté části pobřeží Černého moře nedaleko města Džanchot v Krasnodarském kraji. Poprvé o něm informoval opoziční předák Alexej Navalnyj, který si v současnosti odpykává trest v ruském vězení.

Černomořský palác přitom není ledajaká rezidence, přesnějším označením by byl stát ve státě. Bezpečnostní zátarasy, vlastní přístav, vlastní ochranka, kostel, bezletová zóna. Okolních 7 000 hektarů pozemků pak údajně spravuje přímo ruská Federální služba bezpečnosti (FSB). Ke komplexu patří soukromé kasino, klasický divadelní sál, krytá ledová plocha, oranžérie o rozloze 2 500 metrů čtverečních nebo stejně velký „čajový altán“, k němuž vede 80 metrů dlouhý most. Další konstrukční prvek pak představuje podzemní tunel, který spojuje rezidenci s mořskou pláží.

Zdroj: The Moscow Times, Newsweek

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom