9. února 2024 13:55

Putin vytasil obrovské konspirace: V nejsledovanějším rozhovoru současnosti ignoruje historii i realitu

Carlsonův rozhovor s Putinem

Vladimir Putin kontra Tucker Carlson. Ruský prezident udělil v Kremlu audienci bývalému americkému žurnalistovi. Výsledkem je dvouhodinová obhajoba Ruska, dehonestace Ukrajiny a obviňování Západu.

„Nejdřív se zeptám, jestli jsme v talk show, anebo jde o vážný rozhovor,“ zeptal se v úvodu Vladimir Putin, na což Carlson reagoval naučeným smíchem a poznámkou, že to bude „primárně vážné“. „Takže na vážno,“ přitakal Putin a bývalému novináři v následujících desítkách minut představil svůj vlastní výklad dějin Ruska, Ukrajiny a východní Evropy od 9. století do současnosti.

Přečtěte si také: Co Putin říká, když mlčí? Raději se mu nedívejte do očí, radí odborník na řeč těla

Podle Putina Ukrajinu stvořil Lenin se Stalinem

Vládce Kremlu v podstatě jen přikyvujícímu Carlsonovi zopakoval svá dřívější tvrzení, že Ukrajina jako samostatný stát nikdy neexistovala a je novodobým umělým konstruktem. Podle Putina vytvořil Ukrajinu teprve Vladimír Iljič Lenin a začlenil ji do Sovětského svazu. Přitom zcela opomenul vznik nezávislých státních útvarů na území Ukrajiny po únorové revoluci v Rusku 1917, z nichž nejvýznamnějším byla Ukrajinská lidová republika. Území dnešní Ukrajiny ovšem postupně do roku 1919 dobyla a ovládla Rudá armáda.

Podle Putina se v rámci SSSR Ukrajina z hlediska podpory národního jazyka a kultury dál rozvíjela podobně jako další sovětské republiky, což „v principu není špatně“. Po druhé světové válce pak podle Putinových slov Ukrajinu dotvořil J. V. Stalin, když k ní připojil území patřící do té doby Polsku a Rumunsku (o oddělení Podkarpatské Rusi od Československa se vládce Kremlu nezmínil).

Britský list The Independent k této části více než dvouhodinového Putinova extempore připomněl, že to byl paradoxně právě Stalin, kdo sedm let před svou smrtí navrhoval, aby se Ukrajina stala členem nově vznikající Organizace spojených národů se všemi výsadami samostatné země. Podle amerického historika Stephena Schlesingera to ovšem byla součást promyšleného plánu. Stalin na zakládající konferenci OSN v San Francisku v roce 1945 navrhoval, aby se samostatnými členskými státy organizace stalo všech tehdejších 17 sovětských republik, díky čemuž by si při hlasování zajistil více hlasů. Návrh tehdy neprošel.

Putin trvá na denacifikaci Ukrajiny

Po půlhodinové lekci z dějin východních Slovanů zopakoval Putin Tuckeru Carlsonovi, že Rusko a Ukrajina byly krátce po propuknutí války v únoru 2022 blízko podepsání mírové smlouvy, ukrajinská strana ale nakonec dohodu na popud tehdejšího britského premiéra Borise Johnsona smetla ze stolu. Tuto lež oblíbenou mimo jiné i u českých konspirátorů a podporovatelů Ruska přitom opakovaně popřela jak ukrajinská strana, tak Boris Johnson. Podle Putina mělo být součástí dohody i údajné stažení ruských jednotek od Kyjeva v dubnu 2022.

Během dlouhého a nesourodého rozhovoru pak ruský vůdce recykloval odůvodnění invaze na Ukrajinu včetně nutnosti „denacifikace“ země. „Pokud se považují za samostatný národ, mají na to právo. Ale ne na základě nacismu, nacistické ideologie,“ řekl Putin a dodal, že Ukrajina je satelitním státem USA a současná situace je důsledkem tajných operací CIA a dodávek amerických zbraní Ukrajině, bez nichž by „válka do několika týdnů skončila“.

Celý rozhovor si můžete poslechnout zde:

Hlavně bez ošemetných otázek

Z dalších témat se probírala umělá inteligence, hrozba třetí světové války nebo otázka, zda vůbec může být nějaký světový vůdce křesťanem. Carlson také nepoložil jedinou otázku ohledně ruských útoků na civilní oblasti nebo kritickou infrastrukturu na Ukrajině, během nichž byly zabity tisíce lidí. Nepadla ani zmínka o obviněních z válečných zločinů, kterým čelí ruský vůdce, ani o nucených deportacích ukrajinských dětí. A nedošlo ani na rozsáhlé zásahy proti Putinovým kritikům nebo na dlouhé tresty odnětí svobody udělované Rusům organizujícím protiválečné protesty.

Putin se také odmítl zabývat případem reportéra amerického listu The Wall Street Journal Evana Gerškoviče, kterého ruské úřady zatkly během jeho reportážní cesty do Jekatěrinburgu v roce 2023. Podle Putina reportér pracoval pro americké tajné služby a byl „chycen při činu“.

Mohlo by vás také zajímat: Putin lhal a manipuloval, sepsula „zmateného“ Carlsona CNN. Rozhovor se ale dočkal i chvály

Rozhovor mezi Tuckerem Carlsonem byl po mnoha letech prvním, který Vladimir Putin poskytl západním médiím. Souhlas s ním ale dal šéf Kremlu zřejmě především proto, že Carlson, který byl v roce 2023 pro neobjektivitu vyhozen z americké televizní stanice Fox News, patří k dlouhodobým Putinovým obdivovatelům. Hlavním patronem celé „operace“ se pak stal Elon Musk, který dal na své síti X (dříve Twitter) šíření rozhovoru zelenou – už 12 hodin po zveřejnění plné verze rozhovoru zaznamenal příspěvek na účtu Tuckera Carlsona přes 90 milionů zobrazení.

Zdroj: The Washington Post, The Independent

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom