27. února 2024 16:40

První padlý Ukrajinec chystal narozeniny malé dcerky. Manželka jela pro jeho tělo kolem ruských tanků

Válka na Ukrajině: První měsíc - rakety.mp4

Do rozbřesku 24. února 2022 bylo ještě daleko, když se proti pohraničnímu postu u Zorynivky v Luhanské oblasti obsazeném několika ukrajinskými pohraničníky začaly z mrznoucí mlhy vynořovat postavy ruských vojáků. Bylo 3:40 místního času a do děsivého projevu Vladimira Putina, kterým vládce Kremlu zkoprnělému světu oznamoval zahájení „speciální vojenské operace“, zbývala hodina a 20 minut. Pro 36letého rotného Denyse Tkače a jeho pět mužů ale ruská invaze začala právě tady a teď.

Pohraničníci krátce před tím dostali zprávu o pohybu neznámých ozbrojenců v jejich sektoru, na střet s netrpělivou elitní jednotkou ruské armády vyzbrojenou útočnými puškami s tlumiči je ale nikdo nepřipravil. Zorynivkou prochází železniční trať vedoucí podél rusko-ukrajinské hranice a zdejší stanoviště tvořil vyřazený železniční vagón s kamny uvnitř, jehož tenké kovové stěny nabízely osazenstvu jen chatrnou ochranu.

Přečtěte si také: Jak selhal Putinův nejdůležitější plán: Bitvy o klíčové letiště se zúčastnilo 200 vrtulníků, válka mohla rychle skončit

To byl nejspíš důvod, proč se velitel malé jednotky Denys Tkač onoho rána rozhodl své muže poslat zpět a zachránit jim tak život. Sám se chopil jediného kulometu a chystal se krýt jejich ústup. Právě v té chvíli ale Rusové zaznamenali, že jsou nejspíš prozrazeni, a spustili palbu na jediný logický cíl, kterým byl železniční vagón. Po krátké přestřelce byl rotný Tkač těžce zasažen a stal se zřejmě vůbec prvním padlým ukrajinským vojákem hned v úvodu ruské invaze na Ukrajinu.

Prostřílené tělo a všude kolem nábojnice

Osud Denyse Tkače zrekonstruoval o rok později reportér britského deníku The Guardian Daniel Boffey. Podařilo se mu při tom mluvit s jeho spolubojovníky, známými i příbuznými, na prvním místě s jeho manželkou Oksanou. Ta se jen několik hodin před útokem se svým mužem na závěr hodinového telefonátu loučila s tím, že za dva týdny rodina společně oslaví druhé narozeniny jejich malé dcery. Ráno 24. února 2022 už ale Oksana Tkač věděla, že je zle. Kolem jejich domu se střílelo, zprávy z televize byly děsivé a co bylo nejhorší, Denysův mobilní telefon nikdo nezvedal.

S děsivou předtuchou sehnala Oksana dva sousedy a ve stařičké Ladě Samara vyrazila z vesnice Mykilske k osm kilometrů vzdálenému pohraničnímu postu. Cestou míjeli ruské tanky a transportéry valící se dovnitř země, k rozstřílenému vagónu ale dorazili v pořádku. Netečná posádka poblíž stojícího ruského obrněného transportéru jim nevěnovala pozornost, a tak se Oksana vrhla k zakrvácenému tělu ležícímu na zemi. Byl to její muž, z jeho prostříleného těla ještě prýštila krev.

„Nechápu, jak je možné prostřílet jediné tělo tolika kulkami. Kolem bylo všechno pokryté nábojnicemi, asfalt kolem něj i vagon byly prostřílené,“ vzpomínala Oksana. Jejím společníkům se podařilo sehnat vlek, naložit Denysovo tělo a dopravit ho do vesnice. Místo oslavy narozenin začala Oksana plánovat pohřeb.

Podívejte se, jak se na mapě vyvíjel první rok ruské invaze na Ukrajinu:

Mohlo by vás také zajímat: Jak začala válka na Ukrajině? Zlomový byl rok 2014, o osm let později Rusko rozpoutalo masakr

Medaile za statečnost

Na poslední chvíle svého velitele pro The Guardian vzpomínal i 21letý četař Artem Umanec. Tkač jim nařídil stahovat se po jednom, když přišla řada na Umance, začali Rusové střílet. „Nezaměřili se na žádný konkrétní cíl, jen nás zasypali palbou,“ vybavil si první okamžiky války Umanec. Tlumiče způsobily, že ruskou palbu nebylo v 300 metrů vzdálené Zorynivce slyšet. Dva hlídkující Ukrajince tak kromě štěkotu psů na začátek invaze upozornil až hlas v megafonu, který jim nařizoval složit zbraně a vyjít ven s rukama nad hlavou. Zorynivka se ocitla ve válce.

Přestože je obtížné potvrdit, že byl Denys Tkač v únoru 2022 skutečně prvním padlým vojákem na straně Ukrajiny, jeho rozhodný postoj a statečnost inspirují Ukrajince dodnes. Za své chování první den invaze byl Denys Tkač posmrtně vyznamenán medailí za statečnost.

Zdroj: The Guardian, Babel.ua

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom