19. prosince 2023 06:00

Tisíce německých vojáků se stěhují do Litvy. Neobejde se to bez zvýšení daní

Berlín chystá první trvalé rozmístění německých jednotek v zahraničí od druhé světové války. Do Litvy zamíří bojová brigáda Bundeswehru, bude v ní 4800 vojáků a 200 civilistů.

Německo se vrací do Litvy desítky let po skončení druhé světové války, kdy zemi spolu s dalšími pobaltskými státy okupovala německá armáda Sever vyslaná Adolfem Hitlerem v červnu 1941 proti Stalinovu Sovětskému svazu. Němci se v Pobaltí udrželi až do 8. května 1945, kdy se v Kuronském výběžku vzdaly zbytky obklíčené armádní skupiny „Kuronsko“ (Heeresgruppe „Kurland“) v počtu 190 000 mužů.

Přečtěte si také: Není tank jako tank. Německé Leopardy 1 a 2 se zásadně liší, rozdíly byste měli zná

Litva bude muset zvednout daně

Novodobá mise německé armády souvisí s dřívějším rozhodnutím NATO posílit severovýchodní křídlo aliance. Němečtí vojáci tak od roku 2017 tvořili část 100členného kontingentu zahraničních jednotek v Litvě. Ta sousedí s Ruskem a jeho vazalským státem Běloruskem, což v kontextu ruské invaze na Ukrajinu význam zde umístěných jednotek zvyšuje.

Základem nové jednotky se stanou dva bojové prapory z Bavorska a Severního Porýní-Vestfálska. Většina vojáků se bude do Litvy přesouvat v letech 2025-26 i s rodinami. Celkem půjde o 4800 vojáků a 200 civilistů. Znamená to do té doby zajistit německojazyčné školky a školy, bydlení a také letecké spojení.

Spolu s výstavbou cvičišť a další nezbytné infrastruktury za tímto účelem v několika příštích letech litevská vláda investuje 0,3 % ročního HDP a nejspíš kvůli tomu bude muset zvýšit daně. Plné bojové síly má německá brigáda v Litvě dosáhnout v roce 2027.

Přečtěte si také: Obří skok pro českou armádu. Tank Leopard 2A8 se dočká i „izraelského štítu“, co vše dokáže?

Německé jednotky zvýší bojovou sílu Litvy o víc než polovinu

Německý ministr obrany Boris Pistorius přirovnal rozhodnutí vyslat brigádu do Litvy k rozmístění amerických jednotek v Západním Německu v období studené války, kdy bylo jejich úkolem chránit západ Evropy před možným útokem Sovětského svazu.

Litva patří se svými 2,7 miliony obyvatel k menším členským zemím NATO (do aliance vstoupila v roce 2004), k dispozici má kolem 8000 profesionálních vojáků a branců. Litevská vláda se v roce 2023 rozhodla vybavit své síly německými tanky Leopard a dala jim tak přednost před americkými Abramsy a jihokorejskými tanky Black Panther.

Zdroj: Reuters, Deutsche Welle

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom