12. července 2023 06:00

Ukrajinská protiofenziva v problémech. Boje s Rusy komplikují zákopy i nedostatek techniky

Loni Ukrajina díky obratnému manévrování takticky předčila mnohem početnější ruské invazní síly, její současná protiofenziva však nejde tak rychle, jak by si asi mnozí představovali. Proč tomu tak je?

Ukrajinci, kteří nemají dostatek zdrojů, se snaží vytlačit opevněného nepřítele, což je podle Wall Street Journal samo o sobě jednou z nejsložitějších vojenských operací. Loni Ukrajina předčila Rusy díky bystrému přístupu, vynikající znalosti terénu a efektivnímu využití bezpilotních letounů a digitálních technologií. Tomu je ale podle listu konec.

Čtěte také: V Rusku zastřelili velitele ponorky. Na Ukrajině měl nařídit raketový útok na město

Ruské bunkry

Ruští vojáci strávili měsíce budováním obrany včetně bunkrů, tankových pastí a minových polí. Podle ukrajinských vojáků v Záporožské oblasti Rusové vybudovali kilometry klikatících se a vzájemně propojených zákopů, z nichž některé zpevnili betonem nebo zakryli zelenými střechami, takže je lze jen obtížně odhalit pomocí dronů. Takto připravené pozice je přitom prakticky nemožné zničit, což potvrdil velitel střelecké jednotky 108. brigády, jenž vystupuje pod volacím znakem Vados. Aby Ukrajinci pozice dobyli, museli by je ostřelovat z dělostřelectva, poté nasadit obrněná vozidla a teprve pak pěchotu. Strojů ale není dostatek.

Napadení opevněných vojsk je náročným úkolem i pro nejlepší světové armády. Ostatně spojenci za druhé světové války potřebovali po vylodění v Normandii a po získání předmostí více než dva měsíce, aby prolomili německou obranu a pronikli do vnitrozemí. V roce 1991 zase Spojené státy prováděly pět týdnů letecké útoky, aby oslabily irácké pozice, než během operace Pouští bouře mohly pozemní síly pokračovat.

Chybí palebná i vzdušná převaha

Ukrajině však tato palebná síla a vzdušná převaha chybí. Ukrajinské letectvo má malý počet stíhaček a vrtulníků ze sovětské éry, z nichž některé Kyjevu dodaly někdejší země východního bloku. Ukrajinská flotila zůstává ve srovnání s ruskou malá, s méně sofistikovanými zaměřovacími a obrannými systémy. Kyjev s jejím využitím šetří, aby nepřišel o letadla, Rusové mezitím na jižní frontu nasazují pokročilé bojové letouny Suchoj a vrtulníky Ka-52. Rusku navíc nedochází ani lidské síly. „Když zabijeme celou jednotku - 100 vojáků - druhý den přivedou další. A den poté další,“ řekl podplukovník Oleksij Telehin ze 108. brigády ukrajinské teritoriální obrany.

Mohlo by vás zajímat: Zlom ve vedení války? Ukrajina útočila na Rusko zbraněmi ze Západu, dostala souhlas, píše Bild

Ukrajinské jednotky aktuálně podnikají dělostřelecké údery obvykle jen v případě, že pomocí dronů potvrdily ruské pozice. Úsilí ukrajinských vojáků o postup podle jejich slov zpomaluje také nedostatek obrněných vozidel. Ukrajina zatím stále nevrhla do boje většinu svého nejlepšího západního vybavení. Kyjev má k dispozici desítky tanků Leopard 2 německé výroby, ale poté, co několik z nich začátkem června uvázlo v minových polích, nebyly na bojišti vidět. Vojenští analytici míní, že Ukrajina stále sonduje slabá místa, než nasadí většinu západní výzbroje. Průzkum je ale obtížný, protože Rusové často vidí, jak se Ukrajinci blíží přes otevřené prostranství.

Rusové Ukrajince pozorují

Ostatně na vrcholu kopce poblíž okupovaného města Polohy zřídily ruské síly pozorovací stanoviště, odkud dokáží vidět ukrajinské vojáky na vzdálenost téměř deseti kilometrů. Podle podplukovníka Telehina tam jeho spolubojovníci čtyřikrát zničili ruský pozorovací systém Murom-M, Rusové čtyřikrát okamžitě nainstalovali nový. Pozorovatelna se nachází na vzácné vyvýšenině a poskytuje Rusům výhodu. Vyvýšená místa navíc byla v bojích vždy cenným místem. Ukrajinský region plný převážně rovinatých, otevřených polí pak nabízí jen malou ochranu.

Zdroj: ČTK / WSJ / Reuters

redakce Prima Zoom

redakce magazínu Prima Zoom

Všechny články autora