28. června 2023 10:13

Ukrajinci zlikvidovali ruský protiletadlový systém. Podívejte se na zásah, který zničí vše v okruhu 100 metrů

Ani lesnatý terén neochránil ruský mobilní protiletadlový systém 9K35 Strela-10 před přesným zásahem. Detaily zachycené ukrajinským dronem berou dech.

Protiletadlový systém zničili příslušníci ukrajinské 56. motorizované brigády americkou raketou M30A1, která může být odpálena z raketometu M-142 HIMARS nebo M-270 MLRS. Raketa je nesmírně ničivá hlavně proti živé síle, její hlavice totiž obsahuje až 200 000 wolframových kuliček, které zlikvidují každého v okruhu sta metrů. Ukrajinci využívají M30A1 k „čištění“ ruských zákopů, v tomto případě se ale zaměřili na slabě pancéřovanou techniku.

Přečtěte si také: Dron precizně hodil granát do poklopu jedoucího ruského tanku. Podívejte se na trefu za 67 milionů korun

Podle geolokace došlo ke zničení kompletu poblíž vesnice Věršina nedaleko Bachmutu v Doněcké oblasti. Jde o část fronty, na níž už po několik měsíců probíhají intenzivní boje. Po zásahu se do stran rozlétly protiletadlové rakety, systém byl podle všeho zcela zničen.

Matla neměl šanci

Strela-10 je poměrně svižná – po silnici dokáže uhánět rychlostí až 61,5 km/h a může i plavat. Úkolem zařízení, které je ve službě od roku 1976, je ničit blízké vzdušné cíle pohybující se v malých výškách. Strela-10 je vyzbrojena osmi raketami 9M37 (čtyři jsou v přepravním prostoru) schopnými vyvinout rychlost až 2 Machy. Rakety dlouhé 2,2 metru zasáhnou cíl na vzdálenost 10 km v maximální výšce 5 000 metrů.

Systém je namontován na sovětský víceúčelový obojživelný obrněný transportér MT-LB, který byl v bývalém Československu známý jako „matla“. Vznikl už v 60. letech 20. století a měl se stát náhradou za zastaralé obrněné pásové dělostřelecké tahače. Tříčlennou posádku v něm chrání poměrně slabé 7mm pancéřování, které pro wolframovou munici nepředstavovalo žádnou překážku.

Zdroj: Militarnyi

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom