29. srpna 2022 16:15

Až 800 mrtvých za jedinou noc. Hrůzný masakr mužů, žen i dětí připomínal středověk

Občanská válka v Alžírsku byla neuvěřitelně krvavá a plná hrůzných vražd civilistů. Co se odehrálo ve vesnici Raís, nelze nazvat jinak než masakrem.

Alžírsko v druhé polovině 20. století prožilo krvavou válku za nezávislost, kde padlo na 400 tisíc lidí. S jejím skončením ale úleva bohužel nepřišla. Země, kterou vedla levicově orientovaná Fronta národního osvobození (FLN), se v roce 1992 propadla do chaosu občanské války, které sice padlo za oběť méně lidí, ale za to ze všech věkových skupin včetně krutě zabitých a umučených malých dětí.

Zabíjeli starce, ženy, děti i zvířata

Jedním z nejotřesnějších masakrů je pravděpodobně ten, který se organizace Ozbrojená islámská skupina (GIA) rozhodla 29. srpna 1997 spáchat ve vesnici Raís. Skupinu tvořili hlavně veteráni z bojů proti Sovětskému svazu v Afghánistánu a stála na straně islamistických rebelů, které raísští obyvatelé dlouho podporovali jídlem i penězi. Jenže přestali… a za to je stihla krutá pomsta.

Zahalení útočníci na místo dojeli krátce po půlnoci ozbrojení brokovnicemi, noži, sekyrami a výbušninami. Rozpoutali peklo, které jako by někdo vyrval z útrob středověku a ve dvacátém století se ocitlo jen náhodou. Přesně takhle nepatřičně řádění působí – až do úsvitu vraždili nevinné muže, ženy, i děti tím nejotřesnějším způsobem, na který přišli. Odřezávali hlavy zaživa a nechávali je ležet na prazích krví zbrocených domů. Děti mnohdy rozsekali na kousky, těhotným odřezávali břicha a nešetřili ani zvířata. Některá obydlí vypálili, do některých naházeli výbušniny a nechali je vyletět do povětří. Okolo dvaceti mladých žen odvlekli živých. K čemu mužům posloužily, se samozřejmě s jistotou neví, představu o jejich osudu ale asi všichni máme.

Armáda nezasáhla

Když nad Raís konečně vyšlo slunce, byli útočníci pryč. Krví zbrocená vesnice hořela a konečně se na místo odvážila i armáda, která měla základnu ani ne 200 metrů daleko a všechno pozorovala, aniž by zasáhla. Kolik lidí tehdy přesně zemřelo, se dodnes neví, protože rebelové těla pálili. Hovoří se ale zhruba o 300 mrtvých. Některé zdroje jdou ještě dál, BBC například tvrdí, že obětí mohlo být i 800.

Hromadného vraždění bylo Alžírsko během své občanské války bohužel svědkem víc než čtyřicetkrát. Masakr v Raís je ale  – spolu s tím, který GIA spáchala o ani ne měsíc později ve vesnici Bentalha – pravděpodobně nejděsivějším z nich.

Zdroj: Amnesty International

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom