Himmler po zabíjení Židů odjel za milenkou či rodinou. Toužil po moci Archy úmluvy i Thorova kladiva

Tajemství ztracené archy S1 (1) – Nacisté a Archa úmluvy

Heinrich Himmler byl jedním z nejdůležitějších nacistů, kteří stáli po boku Hitlera a plnili jeho příkazy. Šlo o rozporuplnou osobnost, s níž jsou spojené nelítostné praktiky při vyhlazování Židů, ale také hluboký zájem o historii, magii a nadpřirozeno.

Heinrich Himmler patří bezpochyby mezi jedny z nejvýraznějších osobností druhé světové války. Byl považovaný za druhého nejmocnějšího muže třetí říše hned po samotném Adolfu Hitlerovi. Byl v čele SS, gestapa i ministerstva vnitra. Na první pohled nenápadný intelektuál s brýlemi byl ve skutečnosti monstrum, které neváhalo vraždit a vykonávat povely, jež druhé zbavovaly života. Bez mrknutí oka si setřel zakrvácený oděv a následně se vracel domů ke své rodině, kde se projevoval jako milující otec a manžel. I když co se druhé věci týče, ani zde nebyl stoprocentní. Stejně jako mnozí z jeho kolegů, i on udržoval milenecký poměr.

Čtěte také: Proč fascinovaly Hitlerova přisluhovače Heinricha Himmlera procesy s čarodějnicemi?

Díky Himmlerovým detailním deníkům se o jeho životě, chování i způsobu myšlení zjistilo mnoho drobných detailů. Patří mezi ně i skutečnost, že strůjce holocaustu věřil mimo jiné v astrologii a nadpřirozeno. Jeho fascinace mystickými silami se následně zakořenila i v samotném SS, když nacisté poměrně úspěšně využívali víru v křesťanství. Hitlera pak vykreslovali jako spasitele, podobně jako tomu bylo u Ježíše Krista.

Hledání magických předmětů

Himmlerova fascinace nadpřirozenem byla natolik silná, že pořádal nejrůznější výpravy, které měly za úkol najít posvátné či kouzelné předměty. Jak popisuje dokument Tajemství ztracené archy na Prima ZOOM, Himmler věřil, že se mu díky tomu podaří ještě více posílit postavení nacistů ve společnosti a ve světě. Mezi magické předměty snů, které chtěl získat, byly Archa úmluvy či Thorovo kladivo Mjölnir.

Podobný fanatismus a zálibu v okultismu lze pozorovat i v počínání samotného Hitlera. Ten například nepochyboval o moci černé magie a účinku psychických schopností, které se následně snažil využívat i při vytváření vojenských strategií a válečné propagandy. Můžeme se pouze domnívat, zda v jeho přesvědčení hrála roli i jeho drogová závislost.

Zdroj: Franz Wegener: German Spiritualism, French Occultism and the Reichsführer-SS / Cornell University

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom