12. října 2023 06:00

Čím Hamás útočí na Izrael? Po raketách vytáhl primitivní vrtulníky a inspiroval se Ukrajinou

Jak fungují izraelské tajné služby

Dvě armády a propastné rozdíly v jejich vybavenosti. Tak by se dal popsat konflikt mezi Izraelem a palestinskými teroristy, který se rozhořel po překvapivém sobotním útoku na jihu židovského státu. Krvavé střety mezi znepřátelenými tábory odhalily, v jakém stavu jsou jejich bojové schopnosti a kapacity. Třebaže izraelská armáda patří k těm nejmodernějším a nejelitnějším na světě, v Pásmu Gazy ji čeká velice obtížný boj.

Pro invazi na izraelské území použili teroristé hnutí Hamás široké spektrum zbraní a doplňkové techniky. Motorové padáky, americké útočné pušky a nechybělo ani dronové bombardování známé ze záběrů z Ukrajiny. Izraelci mají naproti tomu jednu z nejmodernějších armád, její benefity ale na současném bojišti nemají jak vytěžit. Hamás totiž patří k nejlépe vyzbrojeným radikálním hnutím na světě. O tancích, obrněných vozech či letectvu si sice může nechat jen zdát, jeho síla tkví ale někde úplně jinde.

Čtěte také: Češka žijící v Izraeli: Cítím strašnou nenávist. Gaza musí být zničena, a to se vším všudy

Auta i motorky jako základ

Klíčovou roli v útoku na izraelské území sehrála běžná užitková vozidla, jmenovitě pick-upy značek Land Rover či Toyota. Jde o relativně spolehlivé vozy, které poslouží nejen k rychlému přesunu většího počtu bojovníků – na zadní část vozu si radikálové mnohdy přimontují i zbraň navíc, ať už systém pro odpalování protitankových střel, či kulomety větší ráže. Častým jevem byly rovněž motorky s dvoučlennou osádkou – řidičem a útočníkem se střelnou zbraní.

Ty provedly prvotní průzkum na izraelské hranici. Teroristé se na svých sociálních sítích pochlubili snímky, jak jejich „motorkové úderky“ pronikají přes trhliny v hraničních plotech. Díky vysoké mobilitě se tak Hamásu podařilo nejen rychle zmapovat stavy pohraničníků, ale také rychle zavraždit několik civilistů a okamžitě zmizet jinam. V neposlední řadě se útočníkům podařilo ukořistit izraelská armádní vozidla včetně několika obrněnců.

Raketové útoky

Hamás se také ve velkém spoléhá na raketové útoky. V prvním dni útoku zasypal Izrael několika tisíci raket. Podle bezpečnostního analytika Milana Mikuleckého si většinu z nich vyrobili nejspíše sami přímo v Pásmu Gazy, jak popsal pro CNN Prima NEWS.

Mohlo by vás zajímat: Povražděná miminka, lidé bez hlav. CNN na místě masakru v Izraeli, který šokoval i generála

Konstrukčně se palestinské rakety podobají íránským balistickým střelám Fatíh-110, přičemž není zcela vyloučené, že právě Írán sehrál ve financování, výcviku i výrobních kapacitách Hamásu nemalou roli. Izraelci sice disponují robustním protiraketovým systémem Iron Dome, při tak obrovském množství střel nemohou zkrátka „odchytat“ všechny.

Inspirace Ukrajinou

Bojovníci Hamásu se pochlubili například i motorovými padáky, díky kterým teroristé pronikli hluboko do izraelského území, kde mohli začít vraždit. K rychlým přesunům po vzduchu posloužily i jednoduché vrtulníky, které konstrukcí připomínají spíše úkazy z postapokalyptických filmů než výdobytky moderní technologie.

Překvapivé bylo zapojení dronů. Ty Hamás zřejmě rovněž vyrobil na svém území a roli mohl sehrát i Írán. Na sociálních sítích se objevily například sebevražedné bezpilotní letouny Al-Zawari s vystřelovacím mechanismem, na internetu rovněž kolovaly záběry z bombardovacích dronů. Záběry pak vypadaly jako z ukrajinského bojiště – Hamás ze vzduchu pouštěl granáty a průrazné výbušniny na hraniční kulometná hnízda i izraelské tanky. Dokonale odkoukaná taktika z Ukrajiny.

Hamás má také v ruce spoustu zbraní ruské a americké výroby. Na záběrech z bojů lze vidět ruskou protiletadlovou střelu 9K38 Igla, která dokáže potrápit především izraelské vrtulníky. Hrozí i použití několika variant sovětských protitankových střel RPG nebo jeho vlastního protivzdušného systému jménem Mubar-1.

Izrael to nebude mít jednoduché

V rukách slavících Palestinců jsou z amerických zbraní vidět především útočné pušky M4. Otázka je, kde k nim teroristé přišli. Část nejspíše ukořistili izraelské armádě, část podle neověřených spekulací mohla pocházet z Afghánistánu, kde Spojené státy nechaly nemalé množství svého arzenálu.

Co se týče lidských zdrojů, podle expertů se dá na straně Hamásu počítat s asi deseti tisíci bojovníky. Se stupňujícími se boji ale není vyloučené, že se nechá do řad radikálů zmobilizovat násobně více lidí. Izrael tak rozhodně nečeká snadný boj. Sice má ve svém vozovém parku moderní tanky Merkava IV či letouny F-35, ty se však nehodí pro boj v hustě zastavěných oblastech, což Hamás zřejmě dobře ví.

Zdroj: Sky News / CNN Prima NEWS / NDTV / Washington Post

Viet Tran

redaktor FTV Prima, CNN Prima NEWS

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom