11. října 2023 10:50
Adam Vala

Nechal povraždit a zranit tisíce Izraelců. Nepolapitelný vůdce Hamásu útočí z invalidního vozíku

Několik hodin po útoku vojenského křídla militantní skupiny Hamás na Izrael bylo zveřejněno video, v němž muž ve stínu oznamuje důvody, které za vpádem stály. Onoho muže hledá Izrael už desítky let.

S největší pravděpodobností je oním mužem Muhammad Dajf, jeden z vůdců Hamásu a člověk, kterého se Izrael marně snaží už několik desítek let dostihnout. Jednou se to málem podařilo, když měl Dajf přijít během leteckého útoku o paži a nohu, upoután na kolečkové křeslo ale dál řídí operace proti Izraeli a podle analytiků se nyní zkouší vyvolat další válku za nezávislost Palestiny.

K tématu:  Zbraně Hamásu proti Izraeli? Motorové padáky, americké pušky i ukrajinská dronová taktika

Jak uvedla pro Financial Times jedna z izraelských tajných služeb Šin Bet, Muhammad Dajf, někdejší výrobce bomb a architekt desetiletého programu hloubení sítě tunelů pod Gazou, se narodil jako Muhammad Diab Ibrahim al-Masri v uprchlickém táboře Chán Júnis v 60. letech 20. století. Gaza byla tehdy pod egyptskou kontrolou, a buď Dajfův strýc nebo otec se v padesátých letech účastnili sporadických nájezdů ozbrojených Palestinců na stejný pás území, kterým začátkem října pronikli Dajfovi bojovníci.

Muž ve stínu

Izraelští a palestinští analytici včetně lidí, kteří Dajfa znali před tím, než zmizel ve stínu palestinských bojůvek, v rozhovorech popsali tichého, intenzivně pracujícího muže, kterého nezajímalo vzájemné soupeření palestinských frakcí. Místo toho byl podle nich cílevědomě zaměřen na změnu povahy izraelsko-arabského konfliktu a jako prostředek k dosažení tohoto cíle používal násilí. Popisují také muže, jehož schopnost neustále se vyvíjet spolu s technologickými výdobytky izraelské armády se projevila během zuřivé jedenáctidenní války mezi palestinskými ozbrojenci a Izraelem v roce 2021. Hamás nasadil roje nízkonákladových raket ve snaze přemoci izraelský systém protivzdušné obrany, kterému před uzavřením příměří téměř došla munice.

„Dajf se pokusil zahájit druhou válku za nezávislost Palestiny,“ řekl pro zmíněný list Eyal Rosen, plukovník v záloze izraelské armády, který se v předchozí funkci zaměřoval na pásmo Gazy. „Hlavním cílem je postupnými kroky zničit Izrael. Toto je první z nich, je to jen začátek,“ uvedl Rosen. Jeho pohledu odpovídá i to, co Dajf řekl v nahrávce oznamující útok na Izrael. „Ve světle pokračujících zločinů proti našemu lidu, ve světle okupačních orgií a jejich popírání mezinárodních zákonů a rezolucí a ve světle americké a západní podpory jsme se rozhodli s tím vším skoncovat,“ říká klidným hlasem řečník z videa a tvrdí, že Izrael dožene k odpovědnosti.

Začátek další války?

Hromadný nájezd 7. října 2023 v časných ranních hodinách zabil v Izraeli nejméně 700 lidí, zanechal více než 2 000 zraněných Izraelců a posunul Dajfovo desetileté tažení proti židovskému státu na novou brutální a nepředvídatelnou úroveň. Dokonce i ve chvíli, kdy bylo jeho poselství vysíláno, stovky bojovníků Hamásu procházely hraničním plotem mezi blokovaným pásmem Gazy a izraelským územím, aby vpadly do jižního Izraele a mohly ve jméně Hamásu vraždit.

Během několika hodin si Hamás připsal bezprecedentní první úder proti Izraeli a zároveň odvedl desítky rukojmích, jejichž počet se v neděli odhadoval na zhruba 100, zpět do své pulzující pobřežní enklávy. Na sociálních sítích Hamásu se současně objevily videozáznamy, na nichž jeho bojovníci klesají na padácích za hranici, a hrůzné záběry mrtvých vojáků a vyděšených izraelských civilistů. Pro Dajfa, jehož pseudonym znamenající „Host“ je považován za narážku na praxi palestinských bojovníků, kteří tráví každou noc v domě jiného sympatizanta, aby unikli izraelské rozvědce, byl tento útok zatím nejodvážnější a nejsmrtonosnější.

Protože izraelská armáda byla zřejmě zaskočena, Dajf se katapultoval do nejvyšších pater palestinského vedení a zastínil své rivaly z umírněnější frakce Fatahu, ale i své protějšky v Hamásu. „Ještě před útokem byl Dajf považován za posvátnou osobnost a byl uznávaný jak v Hamásu, tak mezi Palestinci,“ řekl pak M. Abusada, profesor politiky na univerzitě Al-Azhar v Gaze. Jeho největší operace proti Izraeli z něj podle Abusada učiní doslova boha pro mladé, což je o to nebezpečnější.

Zdroj: Financial Times, New York Times, Haartez

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom