25. dubna 2023 06:00
Adam Vala

Američané budují mobilní raketovou obranu Iron Dome. Úspěšně ji už otestovali

Američané chystají vlastní mobilní verzi slavné protivzdušné obrany Iron Dome (Železná kopule). Po sériích testů získalo námořnictvo povolení na rozšiřování obranné struktury.

Po trojici testů ostré střelby, které skončily v roce 2022, americká námořní pěchota nedávno schválila další fázi vývoje mobilního prostředku protivzdušné obrany částečně založeného na proslulém izraelském systému Iron Dome. Podle Barbary Hamby, mluvčí výkonného ředitele programu Land Systems, se 13. prosince 2022 sešla skupina pro rozhodování o dalším vývoji a schválila, aby program MRIC – Medium-Range Intercept Capability – postoupil do procesu certifikace.

K tématu: Je Izrael neporazitelný? Ochraňuje ho Železná klenba!

Rostoucí obavy z hrozeb v podobě řízených střel přiměly americké vojenské představitele k hledání inovativních způsobů, jak rychle nasadit nové prostředky protivzdušné obrany. Proto byla v několika uplynulých letech vyvinuta a otestována první verze MIRC, která vyjímá odpalovací zařízení Iron Dome vyrobené společností Rafael z vlastní těžké základny, montuje jej na zadní část přívěsu platformy pro střelbu raketami Tamir a integruje jej s dalšími schopnostmi mobilního operačního střediska.

Don Kelley, programový manažer pozemní protivzdušné obrany, dříve uvedl, že služba by mohla první baterii nasadit už na začátku finančního roku 2025, nejmenovaný zdroj, který cituje portál Breaking Defense, však uvádí, že MRIC bude nasazen spíše až na konci roku 2028. Co se týče samotného systému, ten kromě využití odpalovacího zařízení Iron Dome využívá také společný letecký systém velení a řízení (CAC2S) a miniaturní systém řízení boje (BMC) pro střelu Tamir spolu s radarem AN/TPS-80 orientovaným na úkoly země/vzduch (G/ATOR).

To sice vyvolává obavy stran bezpečnosti propojení těchto systémů, ale úředníci včetně Kelleyho uvedli, že se zatím nesetkali s překážkami kybernetické bezpečnosti. Armáda ji však označila za hlavní problém a uvedla, že neplánuje integrovat dvě baterie Iron Dome, které má v současnosti ve svém inventáři, do své širší struktury protivzdušné obrany. Místo toho si vybrala nové odpalovací zařízení Enduring Shield od společnosti Dynetics ve spojení s pozemní raketou AIM-9X Sidewinder od společnosti Raytheon.

Zdroj: Breaking Defense, Wall Street Journal

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom