27. října 2023 14:35

Nejslavnější kardinál historie byl nelidská zrůda. V legendární námořní bitvě vyhladil skoro celé město

Obležené pevnosti Legendární bitvy (2) – Bitva o La Rochelle

Jedna z nejzásadnějších francouzských bitev si vyžádala přítomnost nejslavnějšího kardinála dějin. Ten dokázal chytrým způsobem přemoci obávanou anglickou flotilu.

Ve Francii 17. století byla situace mezi protestanty a katolíky napjatá. Protestanté měli určitý politický vliv, což komplikovalo vládu francouzskému králi Ludvíku XIII. a jeho prvnímu ministrovi, kardinálu Richelieuovi. Dalším trnem v oku bylo v podstatě nezávislé a protestanty obývané přístavní město La Rochelle, které se účastnilo dvou protivládních povstání. Roku 1627 se tak Ludvík XIII. rozhodl, že nezávislosti města bylo dost a přistoupil k jeho obléhání.

Taktika spálených lodí

To nakonec trvalo celý rok. Král i Richelieu spoléhali na to, že město vyhladoví, obyvatelé La Rochelle však měli jednu naději – podporu anglického krále Karla I. Ten poslal k La Rochelle svou flotilu vedenou hrabětem z Lindseye. Ta s sebou vezla 11 pluků vojska a zásoby potravin pro obyvatele La Rochelle. Bitvy, která se roku 1628 u La Rochelle rozhořela, se účastnili i král s kardinálem. Jak můžete vidět v dokumentu Obležené pevnosti: Legendární bitvy na Prima ZOOM, Angličané vzdorovali těžké palbě, přistoupili ale ke zničující taktice. Zapálili vlastní lodě a poslali je proti Francouzům. Richelieu toho ale dokázal využít ve svůj prospěch, když proti Angličanům poslal menší čluny, které pro ně byly skryty za kouřem vlastních lodí. Zaskočení Angličané útoku neodolali a nakonec se dali na ústup.

Vyhladovělým obyvatelům města nakonec nezbylo nic jiného než 26. října 1628 kapitulovat – a o den později bylo město obsazeno. Zůstávala otázka, jak s poraženými protestanty naložit. Francouzi byli nakonec k poraženým obyvatelům poměrně vstřícní. Richelieu se totiž obával, že přísný trest by jednak zkomplikoval situaci s protestanty na jihu Francie, jednak by se hůř domlouval mír s anglickou stranou. Francouzští vojáci tak pomohli pohřbít mrtvé obyvatele města, dodali jim potraviny a celkově jim poskytli potřebnou pomoc. La Rochelle přišlo o svou politickou nezávislost a stalo se obyčejným francouzským městem. Při obléhání zemřelo 22 000 obyvatel města z původních 28 000.

Zdroj: Encyclopedia Britannica

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom