20. srpna 2022 06:00

Úchvatné video ukazuje vznik Ameriky. Podívejte se na ohromnou proměnu kontinentu

Severní a Jižní Amerika nebyly vždy jedním kontinentem. Události odehrávající se před 10 miliony lety odstartovaly Velkou americkou výměnu, čímž navždy změnily biodiverzitu naší planety.

Střední Amerika je jedním z míst s nejrozmanitější faunou i flórou, které na Zemi nalezneme. Nebylo tomu tak ale vždy, neboť Severní a Jižní Amerika dlouhou dobu existovaly jako dva oddělené kontinenty a byly od sebe po 100 milionů let izolovány. Vše se však změnilo před 10 miliony lety, kdy se daly hluboko pod oceánským dnem do pohybu tektonické desky, jež vytvořily podmořské sopky, což mělo za následek vznik Panamské šíje mezi oběma částmi budoucího kontinentálního celku.

Velká migrační vlna

Spojení dvou kontinentů postupem času vyvolalo lavinovitou vzájemnou výměnu nejen savců, ale ve významné míře i rostlin. Tato událost se označuje jako Velká americká výměna a probíhala během období pliocénu, tedy asi před 3 miliony lety. Zástupci moderních druhů ze severu přecházeli do severní části Jižní Ameriky a naopak. Většina savců z obou kontinentů se však zastavila ve Střední Americe, kde nalezla vhodné prostředí i potravu, čímž do budoucna vytvořila úchvatnou biodiverzitu.

Součástí velké migrace byl i člověk, který hrál v dalším vývoji jihoamerické fauny jednu z nejvýznamnějších rolí. Jak můžete vidět v dokumentární sérii Síla života, kterou vysílá Prima ZOOM, jedním z nejznámějších prehistorických predátorů, který ze severu migroval na jih, byl šavlozubý tygr Smilodon. Právě v Jižní Americe se poprvé setkal s gigantickým pravěkým lenochodem, který však postupně vyhynul. Za jeho vymření však nemůže neohrožená šelma, nýbrž pralidé, kteří megasavce postupně vyhubili.

Zdroj: Wikipedia

Tamara Fränzlová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom