19. června 2023 13:10

Kolik včelích žihadel vás může zabít? Smrtící jsou nejen pro alergiky

Včelí jed může zabíjet i v případě, že na něj nejsme vůbec alergičtí. Jaké množství je ještě lidský organismus schopný bez následků snést? To záleží na mnoha faktorech.

Člověka, který trpí alergií na včelí jed, může zabít jediné žihadlo. Zhruba jedno procento ze všech lidí na světě se po včelím bodnutí dostane do anafylaktického šoku, a pokud se mu nedostane okamžité pomoci, může se začít během několika minut dusit. Včelímu jedu se ale neříká „jed“ pro nic za nic. Zabít zvládne i toho nejodolnějšího jedince, kterému za normálních okolností pobodaná kůže ani neoteče. Žihadel na to bude ale potřeba daleko víc.

2,8 miligramu na kilogram

Včelí jed se vlastně tak trochu podobá jedu hadímu. Každá včelka má v jedovém váčku u žihadla 3 nebo 4 miligramy tekutiny, z níž ale 88 procent tvoří voda. Zbytek jsou látky, které považujeme za farmakologicky účinné, a některé z nich jsou schopné v lidském těle napáchat značné škody v krevním řečišti a v nervovém systému. Pokud je ho dost, může způsobit problémy s látkovou výměnou a třeba i nekrózu mozkové tkáně.

Přečtěte si také: Nejnebezpečnější rostlina světa zabíjí jediným dotekem. Na nesnesitelná muka neexistuje lék

Jak dobře či špatně si s vysokými dávkami jedu naše tělo poradí, bohužel nemůžeme nikdy předem vědět. Někteří jedinci jsou citlivější, někteří zase odolnější, a v potaz je třeba vzít i aktuální zdravotní stav. Přibližný odhad ale vypočítat můžeme.

Toxikologie totiž často pracuje s pojmem LD50. To je označení pro dávku látky, která způsobí smrt 50 procentům jedinců. Tahle takzvaná střední smrtelná dávka je u lidí 2,8 miligramů včelího jedu na kilogram živé váhy. Maximální dávka, kterou ze žihadla můžete dostat, je 0,3 mg, a to za předpokladu, že si jej nevytáhnete, což znamená, že 2,8 miligramů vám do těla může vpravit 9 a jedna třetina včely.

Stovky žihadel

Počty jsou to tedy velice jednoduché. Pro pětašedesátikilovou ženu, jako je autorka tohoto článku, bude představovat vážné ohrožení života 560 žihadel. Pro desetikilové dítě to bude žihadel 93.

Mohlo by vás zajímat: Roj včel skolil zasahujícího policistu. Kvůli zraněním skončil v nemocnici

Existují ale také extrémní případy, které zcela popírají veškerou pravděpodobnost. Jako třeba nehoda devadesátiletého včelaře z Rakouska. Omylem spadl přímo na svoje úly a jeho vlastní včely mu vpravily téměř deset tisíc žihadel. Přesto se nakonec zotavil, což lékaři přirovnali k zázraku.

Bohužel, takové štěstí nebudou mít všichni. Vědci si momentálně stojí za tím, že zdravý, dospělý člověk by měl bez úhony přežít 220 žihadel. Odborníci ale zároveň vědí, že nejnižší dávka schopná citlivému jedinci způsobit smrt, je pouhých 7 miligramů včelího jedu. A tu můžeme dostat už z 25 žihadel. Alergika navíc do nemocnice pošle i jedno jediné bodnutí. Nikdo zkrátka předem nevíme, jak vnímavý vůči jedu náš organismus bude, a tak je zbytečné riskovat byť i jediné žihadlo.

Zdroj: Wacopest

Klára Ochmanová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom