18. června 2023 06:00

Člověka usmrtí do 10 minut. Podívejte se, jak útočí jeden z nejsmrtonosnějších hadů světa

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (3) – Křovinář němý žere krysu

Jeden z největších jedovatých hadů má tak prudký jed, že proti němu prakticky není pomoci. Naštěstí máme jednu výhodu.

Křovinář němý je jediný chřestýšovitý had, který klade vejce. Kromě toho je největší ze všech jedovatých hadů západní polokoule. Své velké, až 360 cm dlouhé tělo plazí po vlhčích pralesích Střední a Jižní Ameriky, ale také na některých karibských ostrovech, kde své dny tráví převážně v podzemní noře nebo v hustém křoví. Jakmile se ale setmí, vyráží na lov.

Instantní smrt

Jeho kořistí jsou převážně drobní savci, třeba myši, krysy či potkani, případně jiní plazi. Občas uloví i ptáka, jedná se ale o mimořádnou událost, protože na stromy křovinář nešplhá. K vyhledání potravy mu slouží tepločivné jamky, které má na čenichu. V pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom můžete názorně vidět, jak to dopadne, když se v jeho blízkosti ocitne krysa.

Čtěte také: Vstup zakázán, do hodiny můžete přijít o život. Nejsmrtonosnější ostrov světa hlídá armáda

Jakmile se do kořisti zakousne svými skoro 4 cm dlouhými zuby, vpustí hluboko do jejích svalů jed. Ten je hemotoxický, což znamená, že ničí tkáň a způsobuje vnitřní krvácení. Následně si kořist zuby posune až do jícnu. Třebaže je obrovský, stačí mu deset úlovků za rok, jednu krysu stráví za měsíc, než svým jedem napustí další kořist. Člověka uštknutí křovinářem zabije do pouhých deseti minut. Naštěstí pro nás se nevyskytuje nijak hojně, takže jeho uštknutí nejsou příliš častá.

Zdroj: Animal Diversity

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom