31. srpna 2022 06:00

Pro téměř vyhubené zubry je síla vším. Podívejte se, jak tvrdě se perou o právo na život

Ačkoli zubří samci dospívají už ve třetím roce života a pohlavně jsou připraveni se pářit o rok později, šanci získat samici nedostanou dříve, než porazí silného býka a prokáží své místo ve stádu. O rychlý proces se však nejedná.

Aby mladý zubr evropský prokázal svou pozici, musí se opakovaně vrhat do boje s ostatními býky a potvrdit svou sílu. Jen když porazí staršího a statnějšího samce, je přijat mezi dospělé jedince. Během tohoto pomyslného tréninku zubři postupně sílí stejně jako jakýkoli jiný bojovník, který se nevzdává a zlepšuje své dovednosti. Prvotní prohry tudíž nic neznamenají, vše směřuje k tomu, že jednoho dne se snad mladému nástupci konečně podaří soka překonat.

Srážka kolosů

Jakmile dojde k porážce statnějšího soupeře, je mladý býk přijat mezi významné samce. Nezíská si tak jen respekt svého okolí, ale především je mu posvěcena možnost pářit s vyvolenou samicí. Tento výběrový proces, který si můžete prohlédnout v dokumentu Zubr: Rytíř starého lesa na Prima ZOOM a který je plný srážek hlav a zasekávání ostrých rohů o sebe, není samozřejmě náhodný. Zubří stádo totiž nepotřebuje, aby se rozmnožovalo o slabé kusy. A silný býk zocelený lítými boji jasně ukazuje, že má natolik dobré geny, aby plodil obdobně schopné a mohutné potomky.

Lidská činnost v podobě bezuzdného lovu pro rohy, kožešiny, maso a vlastní uspokojení stojí za dekádami zubřího strádání.

Páření obvykle probíhá mezi srpnem a říjnem. Právě v tomto období jsou souboje zubrů nejtvrdší. Není výjimečné, že jeden ze soupeřů skončí vážně zraněný. Po oplodnění samice není proces tvorby nové generace rozhodně o nic jednodušší a rychlejší. Ostatně stejně jako u lidí zubři potřebují devět měsíců, aby donosili zdravé a síle mládě. Následující rok je pak samice kojí a až do období dospělosti okolo zmíněných třech let zůstávají pod výraznou kontrolou dospělých.

Pomalý návrat do volné přírody

Dlouhá reprodukce a především lidská činnost v podobě bezuzdného lovu pro rohy, kožešiny, maso a vlastní uspokojení stojí za dekádami zubřího strádání, kdy tito největší evropští přežvýkavci dokonce čelili zániku. Dnes se velmi pomalu vracejí do volné přírody a v Česku aktuálně žije již přes 100 relativně svobodných zvířat. Jejich osud však stále není jistý a je důležité na růst stád dohlížet skrze rezervace či chov v zoologických zahradách.

Zdroj: Wikipedie

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom