22. června 2023 16:32

Žraločí zuby jsou břitvami smrti. Podívejte se, jak hladce proniknou do kořisti

Žraloci jsou obávanými predátory mořských hlubin z velmi dobrého důvodu. Jejich kousnutí totiž způsobuje na kořisti ohromné škody, které povětšinou znamenají smrt. Žraločí zuby jsou ostré jako břitva a paryba jich má v podstatě nekonečné množství.

Na světě existuje málo děsivějších pohledů než do chřtánu žraloka. Těch nalezneme napříč glóbem až 500 druhů, přičemž se od sebe mnohdy velmi výrazně liší. A to nejen vzhledem, ale i chováním, návyky, stravou a samozřejmě i zuby. Ostatně ty se typu potravy individuálního žraloka přizpůsobují, byť obecně platí, že žraločí zuby jsou až na čestné výjimky ostré jako břitva a do tkáně oběti proniknou hladce jako jehla.

Čtěte také: Jak zařídit, aby vás nepokousal žralok? Držte se jednoduchých pravidel

Nejčastější druhy žraloků mají mezi 5 až 15 sériemi zubů (počítají se od přední do zadní části čelisti) a 15 až 25 řadami (počítají se podle čelisti). Samozřejmě ale najdeme i úžasné výjimky, jejichž čelist je impozantní i mrazivá zároveň. Takový žralok býčí například disponuje až 50 řadami a sedmi sériemi zubů.

Jak fungují žraločí zuby?

Ačkoli jsou do jisté míry aktivní všechny série žraločích zubů, zdaleka největší podíl práce odvádí ta první, kdy zuby umístěné na spodní čelisti slouží pro udržení kořisti a ty na horní fungují jako pomyslné nože, které krájí svou oběť jako dobře nabroušený nůž šéfkuchaře. Přední zuby jsou zpravidla největší a nejvíce vytrčené. Někteří žraloci jsou pak dokonce schopní čelist z tlamy vytasit, aby se do kořisti ještě více zakousli. Čím více bychom postupovali po zubních sériích, tím bychom našli menší a menší zuby v čím dál více ležící poloze. Je to dané tím, že zadní zuby jsou nejmladší a teprve se vyvíjejí.

Čtěte více: Už třetí žralok ve Španělsku za poslední týden. Predátor překvapil rybáře kousek od pobřeží

Ačkoli žraloci rozhodně nepatří mezi takové krvelačné bestie, jak je často zobrazuje populární kultura, rozhodně se jedná o predátory, kteří vzbuzují respekt a mají výraznou úlohu v zachování rovnováhy mořského ekosystému. Jelikož jsou aktivními lovci, není výjimečné, že své zuby často ztrácejí. Na rozdíl od člověka si však nemusí lámat hlavu s vysokými cenami u zubaře.

Až 50 000 zubů za život

Jakmile žraločí zuby vypadnou, nahradí je další série, která se stane primárním loveckým nástrojem. Rychlost obnovy se pohybuje okolo 8 dní, platí však, že další zuby v zadních sériích dorůstají, a tudíž má žralok víceméně nevyčerpatelné množství. Ostatně jak dodává i dokument Tváří v tvář žralokům, za celý život tyto úchvatné paryby protočí až 50 000 zubů.

Ty mají obvykle trojúhelníkový tvar, celkem však rozeznáváme 4 základní typy žraločích zubů od zploštělých přes jehlovité až po nefunkční, kterými disponují požírači planktonu, jakými jsou žralok veliký (Cetorhinus maximus) nebo žralok velrybí (Rhincodon typus).

Zdroj: Smithsonian

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom