22. května 2023 16:34

Prehistorický predátor pliosaurus rozcupoval i dvoutunovou kořist. Podívejte se, jak lovil

Mořský život byl v pravěku obzvláště drsný. Ani dvoutunová zvířata nebyla v bezpečí před takovým strojem na smrt, jakým byl pliosaurus.

Období svrchní Jury bylo příznačné pro hemžení velkých predátorů, a to jak na souši, tak ve vodních hlubinách. Jedním z dominantních predátorů tohoto období byl mořských tvor, jehož pozůstatky byly objeveny poblíž Anglie, Norska, ale také u Francie, Polska a Ruska. Gigantický pliosaurus byl ultimátním lovcem, který si troufl na až dvoutunovou kořist.

Síla čelisti až 15 tun

Z nalezených pozůstatků koster se usuzovalo, že pliosaurus mohl mít 15–20 metrů na délku, ve světle podrobnějšího zkoumání se ale vědci uskromnili na 10–13 metrů. Zpočátku byl zaměňován s plesiosaurem, oproti němu měl ale kratší krk a mohutnější čelist. Ta byla plná dlouhých trojúhelníkovitých zubů, schopných napáchat hotovou paseku. Jak to mohlo vypadat, když pliosaurus vyrazil na lov, můžete vidět v pořadu Top 10 pravěkých zabijáků na Prima Zoom.

Čtěte také: Neskutečně vzácný objev, hlásí vědci. V žaludku pradávného krokodýla našli mládě dinosaura

Pro pliosaura byly typické čtyři ploutve, které mu umožňovaly vyvinout ohromnou rychlost v relativně krátkém čase. Schopnost okamžitě zrychlit naznačuje, že mohl útočit ze zálohy, pomalu se do blízkosti kořisti přiblížil a ve vteřině kořist chytil do svých čelistí, které mohly skousnout silou až 15 tun. Dlouhé ostré zuby se pak rychle postaraly o to, aby lovené zvíře dlouho nepřežilo.

Zdroj: Prehistoric Wildlife

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom