20. listopadu 2022 06:00

Hospodská rvačka mezi paviány má jasného vítěze. Podívejte se, jak se řežou kvůli vysněné krásce

Rodinný život paviánů je komplikovanější, než by se na první pohled zdálo. Samci bývají násilní, samice ale preferují jiné typy.

Ve skupinách, v nichž žije 5–250 jedinců, platí silně hierarchická uspořádání. Společenské postavení se přitom pozná podle hlasového projevu – čím silnější řev, tím vyšší pozice. Skupiny se zároveň skládají z harémů, kdy na jednoho paviáního samce připadají až čtyři samice. Paviáni jsou sami o sobě dost žárliví, zcela standardní je, že mohou samici i napadnout, když se od nich příliš vzdálí. Ostatně právě samice jsou mnohdy rozbuškou agrese mezi samci.

Být slušňák se vyplatí

Samci si totiž mohou samice krást, což často vede k potyčkám mezi jedinci. Jednu takovou můžete vidět v seriálu Serengeti na Prima Zoom. Tvrdý souboj o samici zde končí ve prospěch vůdce skupiny a oproti jiným soubojům je ještě vesměs mírný. Samci si totiž během soubojů neberou servítky a neštítí se použít ani mláďata. Tito zuřiví samci ale zpravidla nebývají u samic populární.

Samec nicméně nemusí získat družku jen bojem, stejně tak může vzít námluvy z opačného konce. Někteří samci tak pěstují se samicemi přátelství, probírají jí srst, pomáhají jí starat se o mláďata nebo jí nosí jídlo. Takovým samcům dávají obvykle samice přednost, díky čemuž má galantní pavián velkou šanci získat rodinu.

Zdroj: JSTOR

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom