Drsný souboj opic končí pádem ze stromu. Ubránil samec se zjizvenou tváří své teritorium?

Langur Bietův se řadí mezi ohrožené druhy zvířat. V Číně jsou spolu s pandou velkou považováni za národní poklad, přesto všechno už jich existuje asi jen 3 000.

Na první pohled zvláštní až děsivá opice vás zaujme svým netradičním vzhledem. Jen málokdo z obyčejných smrtelníků má to štěstí, že tohoto tvora zahlédne na vlastní oči. Langur Bietův totiž žije většinou v odlehlých oblastech, a to pouze v jedné části světa. Lidem se docela úspěšně vyhýbá, přesto jeho populace klesla mimo jiné i v důsledku lovu. Občas pak může skončit tragicky i souboj samců – ne každý totiž dopadne tak bezpečně jako ukázka nahoře ve videu.

V Číně je langur Bietův chráněný státem. V roce 2005 byl počet těchto opic odhadovaný na méně než 2 000. Většina z nich žila v horách v severozápadní části provincie Jün-nan. Podle webu ScienceDirect se díky úsilí ochránců životního prostředí a místních dobrovolníků podařilo jejich počet zvýšit a dnes už v této části Číny najdeme něco kolem 3 000 jedinců.

Život ve vysokých nadmořských výškách

Podle čínského rozhlasu CRI dokáže langur Bietův žít i v nepříznivých životních podmínkách. Ve výšce 3 000 metrů nad mořem je totiž země po většinu roku zamrzlá a v zimě jsou tam teploty trvale pod bodem mrazu. Díky mutaci své DNA jsou tyto opice schopné přežít ve vysokých nadmořských výškách, jelikož jsou odolnější vůči nedostatku kyslíku. Více o těchto záhadných tvorech se dozvíte v dokumentu Síla života, který poběží ve středu večer na Prima ZOOM.

Co se týče způsobu života, žijí tito primáti v početných rodinných skupinách, kde však vztahy nejsou zrovna jednoduché. Jsou polygamní a samice se většinou společně starají o mláďata. Samci jsou v dospělosti vyloučeni ze skupiny a panuje mezi nimi velká rivalita. Ostatně o tom svědčí i jejich ostré zuby, které rozhodně nemají kvůli potravě – ostrý chrup jim slouží k obraně a boji. Perou se s ostatními jedinci svého druhu a bojují o své teritorium. Většinu času během dne však věnují poklidnější činnosti, jíž je hledání potravy. Jsou to také velcí spáči – denně prospí přibližně 11 hodin.

ZDROJ: The Nature Conservancy

Šarlota Chmelařová

Šarlota Chmelařová

redaktorka FTV Prima

Všechny články autora
Newsletter

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Populární filmy na Prima Zoom