12. srpna 2022 13:55

Hlad a frustrace mění leguány v agresivní rváče. Podívejte se, jak nemají slitování

Leguáni to na Galapágách nemají jednoduché. V období sucha ubývá potrava a tak jsou odkázáni na to, co jim doslova spadne k ústům. Ne vždy je ale nečekaný přísun potravy šťastnou událostí.

Leguán galapážský není zvíře, které by si něco nechalo líbit. Což prozrazuje už jeho charakteristický vzhled. Hřbet má posetý řadou trnů, které se mu hodí k obraně před různými predátory, jakými jsou v jeho případě jestřábi, volavky nebo hadi. V ohrožení jsou především mladí leguáni ve věku 1–2 let, ale i dospělý leguán si na sebe musí dávat pozor, zejména kvůli kočkovitým šelmám.

Leguáni mohou být ale nebezpeční i sobě navzájem. Přestože žijí ve společenstvích, jsou velice teritoriální a při narušení jejich území se nevyhýbají rvačkám. To ostatně můžete vidět v pořadu Krásy divokých Galapág na Prima ZOOM, kde se o pořádný rozruch postará kousek kaktusu.

Boj o jídlo

Těmi se leguáni živí především. V období sucha trpí vedrem a nedostatkem potravy, což je značně frustrující. V pořadu se skupině leguánů poštěstí mít kousek kaktusu, jenž z rostliny odpadne. Kousek je bohužel na všechny příliš malý, a tak se ještěři o potravu poperou. Leguáni se nepřítele nejprve snaží zastrašit trhanými pohyby hlavou. Když to nepomůže, je leguán dost urputným bojovníkem, používajícím končetiny, zuby i ocas.

Agresivní bojovník i milenec

Při páření je samec podobně agresivní jako v boji. Na samičku intenzivně doléhá. Když se dílo zadaří, vydají se samičky hledat vhodnou půdu pro nakladení vajíček. Jejich hledání se může protáhnout až na 15 kilometrů. Půda musí být pro vajíčka bezpečná a vhodná pro vyhloubení nory, a tak kladou některé samice přímo do sopečného popela. Mláďata se vylíhnou po 80–110 dnech, a přibližně po týdnu se vyhrabou z nory. Do dospělosti dorostou v 15 letech. Dožívají se až 50 let.

Zdroj: Wikipedie

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom