24. listopadu 2023 06:00
Adam Vala

Nový nejvyšší vodopád světa je vysoký 3,5 kilometru. Lidstvo ho postupně zničí

Vědci našli vodopádového obra, kterého zřejmě na vlastní oči nikdy neuvidíte. Dobře se totiž skrývá. Je vyšší než Tugel Falls a Salto Angel.

Jaký vodopád je podle vás nejvyšší? Mohl by to být Tugel Falls v Jihoafrické republice, pokud bychom počítali samotnou výšku – činí 983 metrů. A mohl by to být i vodopád Salto Angel, pokud by šlo o délku nepřerušovaného pádu vody – 807 metrů. Jenže v obou případech bychom se zmýlili.

Mohlo by vás zajímat: Změní Češi výšku jihoafrického vodopádu Tugela? A udělají z něj nejvyšší vodopád světa?

Věřte nevěřte, nejvyšší vodopád na Zemi je vysoký 3 505 metrů, pojí se s ním však jedno dosti významné specifikum. Abyste si pohled na tohohle obra mohli pořádně užít, museli byste si obléct potápěčský oblek a vydat se pod hladinu Grónského, resp. Irmingerova moře. Právě tam se totiž vodopád nachází. Konkrétně jde o oblast Dánského průlivu. Kromě své výšky zaujme i průtokem. Ten je totiž až 2 000krát větší než průtok Niagarských vodopádů, takže i v tomhle ohledu jde o slovutného rekordmana.

Možná se ale ptáte, jak může takový vodopád v mase vody vypadat. I na to ale existuje snadno představitelná odpověď. Na hranici obou zmíněných moří totiž dochází k mísení vod dvou výrazně rozdílných teplot s tím, že studenější voda stéká dolů pod vodu teplejší až do hloubky, kde se teploty v zásadě vyrovnají. A jak správně odhadujete, nachází se až v oněch 3,5 kilometrech. Vodopád je také neuvěřitelně široký (měří až 160 kilometrů) a každou sekundu do něj spadne až 5 milionů krychlových metrů mořské vody. Jen je škoda, že aktuální, lidmi značně zapříčiněné klimatické podmínky a s nimi spojené oteplování moří s největší pravděpodobností způsobí redukci výšky tohoto vodopádu a potenciálně i jeho zánik.

Zdroj: IFL Science, Guiness World Records

Adam Vala

Populární filmy na Prima Zoom