19. listopadu 2023 06:00

Největší vodopád Sluneční soustavy byl na Marsu. Podívejte se na jev, který byl součástí zkázy

Čínský rover Zhurong, jenž od roku 2021 brázdí trudné krajiny Marsu, přinesl o rudé planetě spoustu důležitých informací, které mohou být užitečné pro budoucí pilotované mise na rudou planetu.

Čínské vozítko mimo jiné našlo horniny, které jsou hydratovanými minerály. A díky dalšímu průzkumu se ukázalo, že voda na Marsu skutečně byla před více než 3 miliardami let. Kupříkladu byly nalezeny svrchní vrstvy půdy, které vytvořila voda z hlubších vrstev nebo vznikly s pomocí tajícího ledu.

Gigantický vodopád a ztráta vody

Podle vědců byl Mars zhruba před třemi miliardami let plný řek, jezer a oceánů. Z neznámých příčin však přišel o geomagnetické pole, jež je součástí každé planety se stabilním jádrem. Tím planeta přišla o ochranu povrchu před škodlivým slunečním zářením, která sahá tisíce kilometrů od povrchu planety. Ačkoli přesně nevíme, proč jádro magnetické pole přestalo generovat, následek známe. Začala se ztrácet atmosféry a také voda.

K tématu: Ledová krása na Marsu. NASA odhalila unikátní snímky, vločky tam mají neobvyklý tvar

V důsledku ztráty pole došlo k prudkému ochlazení planety a také nárůstu sopečné aktivity. Tyto vlivy vyústily v obrovské záplavy, při nichž se voda valila z kilometrových výšin. Podle vědeckých předpokladů, které uvádí i dokument Planety: Nové obzory, tak došlo ke vzniku gigantického, několik kilometrů vysokého vodopádu, který byl pravděpodobně tím vůbec největším, kterého Sluneční soustava byla svědkem.

Pokud se vám tento výjev těžko představuje, můžete se v přiloženém videu podívat na rekonstrukci úkazu, po němž nastalo definitivní zmizení zbylé vody z povrchu planety. Nastalo tak geologické období známé jako amazonian, které panuje dodnes a během něhož je Mars suchou pustinou.

Zdroj: Phys.org / NASA

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom