17. listopadu 2023 06:00

Konec Sluneční soustavy může skrývat gigantický vodní svět. Má být pětkrát větší než Země

Jak funguje vesmír V (1) – Planeta 9

I Sluneční soustava má svůj ztracený kontinent. Respektive planetu, která může či nemusí existovat. O existenci Deváté planety se vědci přou, i když ale jistotu její existence nemáme, víme, jak by mohla vypadat.

Ještě v dobách, kdy Pluto patřilo oficiálně mezi planety, byla známá jako Planeta X nebo „neznámá planeta“. Její existence zatím nebyla prokázána, jen odvozena matematickými modely ze současného chování transneptunických těles. Podle nich se na konci Sluneční soustavy může nacházet planeta pětkrát hmotnější než Země, plná ledu a ohně.

Samá voda, samá voda

Podle hypotéz, které můžete slyšet i v pořadu Jak funguje vesmír na Prima ZOOM, je Devátá planeta bouřlivý a chladný vodní svět. Pokud by se na jednom místě shromáždilo tak obrovské množství ledu, jak se vědci domnívají, mohlo by vytvořit jádro s dostatečnou gravitací. Povrch planety (pokud existuje) zřejmě brázdí sopečné erupce, které ale místo lávy chrlí led a vodu. Pod jejím povrchem, tvořeným zmrzlou vodu tvrdší než granit, se předpokládají hojné zásoby vody, dost možná největší ve Sluneční soustavě. Fantastická teorie má ale určité trhliny.

Čtěte také: Krátká historie Planety opic: Od klasiky z šedesátek k válečnému finále

Především je zvláštní, že planeta ještě nebyla zaznamenána během pravidelných pozorování oblohy družicí WISE v infračervené oblasti spektra. Zároveň odpůrci tvrdí, že tak daleko od Slunce není dost materiálu na to, aby zde vznikla planeta. Nicméně zastánci teorie Deváté planety tvrdí, že těleso mohlo prohlídkám dosud unikat a nemuselo ani vzniknout na konci Sluneční soustavy.

Modely rané soustavy totiž naznačují možnost, že byla planeta coby malý plynový či ledový obr zpočátku mnohem blíže Slunci, vlivem migrace planet ale mohlo dojít k jejímu vypuzení až na konec soustavy. Ať už ale máme o jednu planetu navíc, nebo ne, na potvrzení její existence se stále čeká.

Zdroje: NASA / Space

Filip Šula

Redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom