17. září 2023 06:00

Země už pro lidi není bezpečná. Analýza stavu planety přinesla hrůzné výsledky

Systémy podpory života naší planety jsou podle vědců natolik poškozené, že se Země dostává „mimo pro lidstvo bezpečný funkční prostor“. Co to znamená? Podle studie zveřejněné v odborném časopise Science Advances bylo překročeno šest z devíti takzvaných planetárních limitů stanovených v roce 2009, v některých případech výrazně a zřejmě i nevratně.

Mezi překročené planetární limity, které si můžeme představit jako klíčové globální systémy, tým 28 vědců z osmi různých zemí řadí třeba podnebí, vodu a rozmanitost živočišných druhů. Pozitivní trend v posledních letech nastal jen v případě ozónu – díky opatřením vedoucím k omezení používání nebezpečných látek se ozónová díra prakticky zacelila. Vlny horka, záplavy a lesní požáry jsou naopak častější.

Přečtěte si také: Krutá předpověď budoucnosti: Nesnesitelná vedra brzy ohrozí dvě miliardy lidí

Aby stav planety Země výzkumníci přiblížili nejširší populaci, uchýlili se ke zdravotnické terminologii. Studie tak podle nich přináší vůbec první „vědeckou zdravotní prohlídku celé planety“. A její výsledky nejsou nijak povzbudivé. Podle Katherine Richardsonové z Kodaňské univerzity se na Zemi můžeme dívat jako na pacienta s vysokým krevním tlakem. „Neznamená to, že dojde k infarktu, ale riziko se značně zvyšuje,“ řekla deníku The Guardian.

Od poslední doby ledové, která skončila zhruba před 10 000 lety, žije lidstvo v nezměněných globálních podmínkách takzvaného holocénu. Dříve zpochybňovaný vliv člověka na planetu se zvyšuje a poslední zejména klimatické jevy ukazují, že se odolnost Země vůči narušování přírodního prostředí snižuje.

Planetu poškozujeme už dlouho

Překračování planetárních limitů ale není jen výsadou současnosti. Například biosférická integrita zahrnující zdravě fungující ekosystémy byla porušena už na konci 19. století, kdy s destrukcí přírody začalo decimování volně žijících zvířat. V minulém století pak byl „zdolán“ i limit využití půdy, částečně díky rozsáhlému mýcení tropických pralesů.

Vědci se také domnívají, že bezpečná hranice pro klimatickou změnu byla překročena na konci 80. let a nejnovější analýza zdrojů pitné vody, zahrnující vodu v jezerech a řekách a také podzemní vodu, ukazuje, že tento limit padnul někdy na začátku 20. století.

Mohlo by vás zajímat: Země už není pro lidstvo bezpečná. Překračujeme limity a roste riziko infarktu, varují vědci

Dalším limitem je obsah dusíku a fosforu v životním prostředí. Tyto pro život důležité prvky obsažené v hnojivech stojí za nadprodukcí vodních řas a vznikem mrtvých zón v mořích a oceánech. Podle Organizace OSN pro zemědělství a výživu je každý rok do půdy vpraveno trojnásobné množství dusíku, než je bezpečná hodnota.

Podle vědců je hlavní výzvou dneška co nejdříve ukončit destruktivní zemědělskou výrobu a co nejdříve opustit spalování fosilních paliv.

Zdroj: The Guardian, CNN, Science Advances

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom