8. listopadu 2023 13:32

Nejjedovatější had Izraele leze lidem do domů. Podívejte se na souboj smrtících plazů

Každé jaro se do izraelských domovů dobývají tradiční a poněkud nebezpeční návštěvníci. Jde o jedovaté zmije palestinské, které před tím, než si začnou hledat partnera, pátrají po myších a krysách, jimiž by doplnily energii po zimní strnulosti.

V dubnu a květnu tak izraelské matky pravidelně nabádají děti, aby nestrkaly prsty pod kameny, zahradníci se vyhýbají hustým keřům a turisté si na výlety do divočiny oblékají dlouhé kalhoty a obouvají pevné boty. Zmije palestinská je považovaná za izraelského národního hada, ale dokáže předvést i tohle netypické představení:

Přečtěte si také: Obávaná mamba usmrtí člověka do 20 minut. Podívejte se, co přesně se děje po kousnutí

Souboj o feromonovou stopu

I když to na první pohled vypadá jako romantické námluvy, ve skutečnosti jde o souboj dvou hadích samců soupeřících o to, kdo bude mít právo sledovat feromonovou stopu, kterou po sobě zanechala hadí samička. A přestože jsou zmije palestinské jedovaté, končí konfrontace pouze vytlačením slabšího samce z neviditelné stopy.

Zmije palestinská (Daboia palaestinae), hebrejsky nazývaná tzefa, dorůstá maximální délky 130 cm. Obývá kamenité stráně, křoviny i zemědělské oblasti a sady na pobřeží Středozemního moře od jižního Turecka přes Sýrii a Libanon po Izrael. Má silný jed a její uštknutí je bez podání séra smrtelné. Samice rodí v srpnu až 20 mláďat. Kvůli myším a krysám, které tvoří základ jejich potravy, se zmije palestinské s oblibou vydávají do hustě obydlených oblastí.

Mohlo by vás také zajímat: Co dělat, když vás uštkne zmije? Zapomeňte na vysávání či zaškrcování rány, varuje expert

Přestože je zmije palestinská bezkonkurenčně nejjedovatějším hadem Izraele a Palestiny, existuje šelma, která je vůči jejímu jedu imunní. Jde o promyku ichneumon (Herpestes ichneumon) z čeledi promykovitých, která dorůstá až 60 centimetrů, přičemž dalšího půl metru měří její ocas. Promyka do svého jídelníčku zahrnuje kromě hlodavců, ryb, ptáků nebo obojživelníků také plazy včetně zmije palestinské.

Zdroj: Clinical Toxinology Resources, The Times of Israel

Miroslav Honsů

redaktor FTV Prima

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom