2. listopadu 2023 12:25

Obávaná mamba usmrtí člověka do 20 minut. Podívejte se, co přesně se děje po kousnutí

Nejjedovatější zvířata světa (2) – Mamba černá

Mamba černá je obávaným zabijákem hned z několika důvodů. Jejího jedu stačí jen pár kapek, jeho efektivita je doslova mrazivá. Had navíc může zabíjet i po vlastní smrti.

Ačkoli mamba černá při střetu s nebezpečím volí v první řadě úprk a teprve poté útok, stále patří mezi nejnebezpečnější a nejrychlejší hady světa, jejichž jedu není dobré jít naproti. Moment rostoucí agrese přitom poznáte snadno, mamba totiž doširoka otevře tlamu a tím jasně naznačí, že se cítí ohrožena a je připravena se bránit nejobávanějším způsobem, který má v arzenálu – svými zuby a prudkým jedem s velmi vysokou účinností.

Mamba černá zabíjí rychle

Jak ukazuje dokument Nejjedovatější zvířata světa, obvyklou stravou mamby černé jsou menší savci, na které zaútočí opakovaně. V každém zubu se nachází 12–20 kapek jedu, přičemž do rány vstříknutý jed působí obratem. O kruté efektivitě jedu vypovídá skutečnost, že k usmrcení člověka bohatě postačí jen dvě kapky. Jed mamby černé obsahuje mimo jiné toxiny, které způsobují celkovou paralýzu a napadají srdce. Pakliže není urychleně podána protilátka, smrt lidské bytosti nastává do pouhých 20 minut.

Čtěte také: Ženě našli a vytáhli z mozku hadího parazita. Člověka ještě nikdy nenakazil

Pakliže byste na mambu narazili po její smrti, ani tehdy není moudré s ostatky hada manipulovat. Zachovává si totiž některé reflexy, mezi nimiž je i uštknutí. Tento reflex trvá po smrti několik hodin a i useknutá hadí hlava může přivodit smrtelné zranění ještě 50 minut po skonu obávaného plaza.

Vzhledem k nebezpečnosti mamby Evropany může těšit skutečnost, že v našich končinách na hada nenarazíte. Pohybuje se totiž jižně od Sahary po celé jižní a střední Africe. Povětšinou na ni tudíž narazí spíše dobrodruhové či odvážnější turisté, kteří vyhledávají adrenalinovější dovolenkové vyžití.

Zdroj: National Geographic / Treehugger / Encyclopedia Britannica

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom