31. října 2023 12:24

Nejtěžší had světa má 15 000 svalů smrti a útočí i zuby. Podívejte se na drtivé sevření kořisti

Nejnebezpečnější hadi světa S1 (3) – Lov anakondy velké

Pakliže trpíte strachem z hadů, setkání s nejtěžším z nich byste si měli raději odpustit. Jeho sevření má velkou sílu a had navíc neváhá použít i zuby.

Obávanou anakondu velkou (Eunectes murinus) obvykle najdeme v tropických či subtropických oblastech Jižní Ameriky. Tento impozantní had patří do čeledi hroznýšovitých a velmi mu vyhovuje pobyt ve vodním prostředí, k němuž je dokonale připraven a odkud i vyráží na lov kořisti. Do té obvykle patří ryby, želvy či ptáci. Pochutná si však i na antilopách, prasatech či kapybarách.

Smrtící svalstvo

Ostatně na jeden takový útok se můžete podívat díky pořadu Nejnebezpečnější hadi světa na Prima Zoom. Anakonda se na kapybaru rychle vrhne a okamžitě ji omotá svým mohutným tělem. Její tělesná masa má 15 000 svalů, které stiskne a svou oběť mačká tak dlouho, dokud zcela nezastaví krevní oběh kapybary. Ta nemá nejmenší šanci na útěk, neboť anakonda váží i 100 kg a chlubí se titulem nejtěžšího hada planety.

Když se tedy rozhodne zaútočit, aby si zajistila obživu, má vysokou pravděpodobnost úspěchu. Vysoké kurzy by na ni tudíž sázkové kanceláře rozhodně nevypsaly. Obzvlášť když během útoku může použít i své ostré zuby. Ty jsou uzpůsobené hlavně pro chytání kluzkých ryb, využití ale najdou i u dalších obětí. Kousnutí anakondy zažít skutečně nechcete. Je bolestivé, krvácivé a je s ním spojeno vysoké riziko zanícení rány.

Čtěte také: Největší had všech dob drtil nosorožce a polykal krokodýly. Podívejte se na giganta, který nahradil dinosaury

Až 100 kg živé váhy se samozřejmě odráží i v délce tohoto gigantického plaza, který se může pochlubit velikostí až 7 metrů. To ale mluvíme o extrémních případech, obvykle najdeme v přírodě anakondy, které jsou výrazně menší a pohybují se mezi 2,5 až 5 metry.

Zdroj: Live Science / Animal Diversity Web / Reptiles of Ecuador

Petr Semecký

redaktor FTV Prima, Prima ZOOM

Všechny články autora

Populární filmy na Prima Zoom